Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ повдигнаха обвинение срещу Huawei


Huawei се превърна във втория по големина производител на смартфони в света
Huawei се превърна във втория по големина производител на смартфони в света

САЩ повдигнаха обвинения на китайския технологичен гигант Huawei и главния му финансов директор Менг Ванджоу, съобщи Ройтерс. В понеделник американските власти съобщиха, че са повдигнали 23 различни обвинения, сред които опит да бъдат заобиколени американските санкции над Иран, кражба на технологии, възпрепятстване на правосъдието и измами.

Huawei са използвали компании подизпълнители в опит да заблудят американската администрация и да търгуват с Иран, заяви на пресконференция изпълняващият длъжността главен прокурор Матю Уитъкър съобщи. Обвинението в кражба е свързано с опит да бъде открадната технология на американската T-Mobile. САЩ настояват и за екстрадацията на задържаната в Канада Менг Ванджоу, финансов директор и дъщеря на основателя на Huawei.

Събитията идват в седмицата, в която САЩ и Китай ще водят преговори във Вашингтон в опит да прекратят търговската война помежду им.

В последните месеци САЩ и редица западни страни изказаха опасения, че използването на технологии на Huawei предоставя възможност на Китай да събира безконтролно информация и да шпионира други държави.

От Huawei отрекоха обвиненията, като съобщиха, че са се опитали да ги обсъдят с америнаксите власти, но „молбата им е била отхвърлена без обяснение“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG