Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС ще обясни в парламента казуса Адониев


Комисията за контрол над службите и вътрешната комисия в парламента ще изслушат ДАНС по казуса със семейство Адониеви, при който България даде, а в последствие отне гражданстото на руския олигарх с присъда в САЩ Сергей Адониев. Това съобщиха пред Свободна Европа източници от Народното събрание.

Още миналата седмица комисията за контрол над службите е поискала от Държавната агенция „Национална сигурност“ случаят да бъде проверен и докладван. По неофициална информация това ще отнеме около 10 дни. Около средата на идния месец се очаква да бъде насрочено общо заседание на двете комисии – специализираното звено и голямата вътрешна комисия. На него ДАНС трябва да изяснят поредица въпроси.

Основният сред тях е как се случва така, че руският бизнесмен получава българско гражданство безпроблемно през 2008 година, при положение, че има присъда, издадена в САЩ 10 години по-рано. По закон именно ДАНС трябва да направи нужната проверка и да установи това. Подобно нещо така и не се случва, въпреки че за присъдата има медийни публикации, а данните в архивите на щатските съдилища са отворени.

Има ли изобщо становище от ДАНС?

Пред двете специализирани комисии в парламента ДАНС ще трябва да изясни въпроса дали изобщо агенцията е изработила и депозирала становище по преписката на Сергей Адониев. По неофициална информация такова няма. Според ресорния заместник-министър на правосъдието Десислава Ахладова системата на МП не позволява да се види има ли такова.

Преди повече от седмица към пресцентъра на ДАНС бе отправен писмен въпрос по темата. Отговор обаче няма. Във вторник, при неколкократни опити да бъде потърсен пресцентъра на контраразузнаването, се включваше телефонен секретар, който любезно известяваше, че „от съображения за сигурност разговорът се записва“. В крайна сметка запис не можа да бъде осъществен, защото разговор не се проведе.

Ако ДАНС не са депозирали становище по казуса „Адониев“ през 2008 година, при неговата натурализация, това би представлявало сериозен пропуск и нарушение на изискванията. Ако се е случил подобен прецедент, също е важно да се разбере има ли други случаи, в които контраразузнаването не е извършило проверка.

Ами жена му?

Освен дали агенцията си е свършила работата, предстои да се изясни и въпроса със съпругата на Адониев, която е получила българско гражданство, благодарение на това, че е жена на мъжа си и неговите намерения да извърши инвестиция у нас.

До момента не е ясно дали натурализацията на Адониева ще бъде преразгледана въз основа на това, че съпругът й (основанието за гражданство) вече е без български паспорт.

Ако гражданството й не бъде отнето, съпругът й ще продължи да се ползва с привилегиите, които руският олигарх получава като член на семейството на европейски гражданин.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG