Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява културния министър


Боил Банов отрече обвиненията и заяви, че явно се прави опит "да омаскарят всичко и всички".
Боил Банов отрече обвиненията и заяви, че явно се прави опит "да омаскарят всичко и всички".

Прокуратурата незабавно се самосезира по изнесените от депутатката от БСП Елена Йончева твърдения, че разполага с аудио записи, уличаващи културния министър Боил Банов в афера със 700 000 лв. Става въпрос за спестена глоба за забавената реконструкция на столичния площад „Александър Батенберг“. Предстои разследващите да съберат обяснения от всички замесени и да изземат цялата докуемнтация по проекта.

Самият Банов отрече обвиненията, коментирайки, че явно се прави опит "да омаскарят всичко и всички". Добави и, че е готов да подаде оставка, но все още не е имал време да я разпише.

Йончева анонсира темата по-рано тази седмица, заявявайки, че разполага с доказателства, уличаващи управляващите в корупционна афера. Депутатката излъчи на специална пресконференция в сряда три записа, от които се разбира, че през март 2016 г., когато Банов бе зам.-министър, той е давал указания на изпълнителите на втория и третия етап от строителството на обект „Ларгото“ как да прикриват нарушения.

Предстои Йончева да сезира за случая и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Тя разполага и със свидетел, който е мълчал близо 3 години от страх, че ще бъде уволнен от културното министерство. Засега тя запазва самоличността му в тайна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG