Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Джамборето" във Варшава


Полският външен министър Яцек Чапутович
Полският външен министър Яцек Чапутович

Добре дошли на министерската среща в подкрепа на мира и сигурността в Близкия изток във Варшава на 13 и 14 февруари, известна сред някои европейски бюрократи като „срещата Анти-Иран“.

Това е купон за Свети Валентин. Провежда се на място, където на никого не му се ходи. Организирано е от необичайна двойка, която се занимава с тема, разделяща Европейския съюз. Добре дошли на министерската среща в подкрепа на мира и сигурността в Близкия изток във Варшава на 13 и 14 февруари, известна сред някои европейски бюрократи като „срещата Анти-Иран“.

Европейската опозиция беше сериозна, когато САЩ решиха да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което облекчаваше някои от икономическите санкции срешу Техеран, в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната. Но след като САЩ отново наложиха санкции срещу Иран, на стария континент се появиха пукнатини. Европейски компании започнаха да напускат Иран заради страх от американски санкции, а т.нар. „дружество със специално предназначение“, чрез което европейците да заобикалят санкциите и да продължат да търгуват с Техеран, все още не се забелязва – въпреки че изглежда регистрацията във Франция вече е готова, точно преди срещата във Варшава.

Докато Германия, Франция и Великобритания положиха усилия, за да създадат заобиколния механизъм, други – сред които много от източния блок на ЕС, останаха настрани и не се противопоставиха на Съединените щати.

Въпросът сега е как различните държави в ЕС ще реагират на министерската среща във Варшава, която според държавния секретар на САЩ Майк Помпео щеше да се занимава с екстремизма, разпространението на оръжие в региона и заплахите от прокси групировки – всичко, в което Вашингтон обвинява Иран.

Полският външен министър Яцек Чапутович, който се опита да спечели колегите си от ЕС за срещата, отхвърли предположенията, че Полша е „троянски кон“ на Америка и увери всички, че европейските позиции ще бъдат представени без никакви ограничения във Варшава. Но допълни, че Иран не е поканен на срещата, за да бъдат гарантирани „спокойни дебати“.

Представители на Франция и Германия не са коментирали публично конференцията, но в частни разговори дипломати се ядосват, че „джамборето“ във Варшава е „лоша идея“. Британският външен министър Джеръми Хънт вероятно също ще отиде, но ситуацията с Брекзит може да го принуди да си остане в Лондон. Отговарящата за външната политика на ЕС Федерика Могерини се извини с това, че ще присъства на срещата на Африканския съюз в Адис Абеба няколко дни по-рано и след това ще продължи с „някои други посещения из Африканския рог“.

А списъкът продължава: холандският външен министър вероятно ще остане в Хага за парламентарни дебати. Испанският му колега Хосеп Борел отбеляза, че „всички инициативи са добре дошли“, но не бил сигурен дали ще отиде, защото „май имал нещо друго в програмата“. Източници от Швеция просто казаха, че Стокхолм ще изчака реакцията на останалите и „нищо още не е решено“.

Дори и източният лагер е доста уклончив. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич каза, че неговото правителство първо трябва да оцелее във вот на доверие в Рига (което се случи), преди да започне да планира нещо. Чехия и Словакия обаче ще бъдат представени, но вероятно не от техните външни министри. Всъщност, досега само външните министри на Австрия, Унгария и Литва са дали знак, че вероятно ще ходят.

Американците се опитват да разширят темите на конференцията със кибер-сигурноста, хуманитарната помощ за Йемен и борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и това може да увеличи все пак участниците. Извън ЕС, Русия вече обяви, че няма да участва. Присъствието на Китай също остава неясно.

Бел.ред. От българското външно министерство съобщиха, че все още няма решение дали Екатерина Захариева ще присъства.

XS
SM
MD
LG