Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран, който потъва


Исфахан, Иран
Исфахан, Иран

Голяма част от територията на Иран е засегната от сушата. Държавата разчита на добива на подпочвена вода, но това е решение, което води до други проблеми. В много райони земята потъва, отварят се процепи и дупки, които застрашават домовете и инфраструктурата.

Огромни кратери заради сушата в Иран
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

В Иран живеят над 80 милиона души, които разчитат на селското стопанство. 97 процента от тях в някаква степен са пострадали от сушата през последните години, според данни на иранската метеорологична организация. Затова и добивът на подземни води е повсеместен. Изпомпването на вода обаче води до пропадане на земята и до появата на големи дупки. Някои от тях са дълбоки цели 60 метра. В част от Южен Иран учените са измерили потъване от 42 сантиметра за една година. При нормални условия тази скорост би била около 3 сантиметра на година. В някои южни квартали на столицата Техеран вече се вижда въздействието на земните пропадания. Пукнатини по стените и под прозорците могат лесно да бъдат забелязани.

Експертите се опасяват, че слягането може да причини трагични инциденти в гъсто-населените райони и там, където има важни сгради като летища, които се нуждаят от вода за всекидневна употреба.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG