Връзки за достъпност

Извънредни новини

Популистите, улицата и европейските избори


Франция. Протестиращ с жълта жилетка стои до горящ контейнер. 08.12.2018 г. Сн: Ройтерс
Франция. Протестиращ с жълта жилетка стои до горящ контейнер. 08.12.2018 г. Сн: Ройтерс

От Швеция до южна Испания и от Холандия до Унгария. Популистите набират сила, която може да им спечели места в Брюксел. Единадесети пореден уикенд жълтите жилетки протестират във Франция. На този фон тече кампанията за европейските избори през май. Популизмът е на крачка от това да събере повече привърженици отвсякога, а уличните протести им помагат, твърди Майкъл Котакис oт „Инициатива 89“:
„Това дава възможност за действие в момент, в който статуквото ти подава една играчка, пълна с бонбони и плодове - удряш я, всичко се разпилява и ти разпространяваш своите политически възгледи“, обяснява той.

Във Франция крайнодясната партия на Марин льо Пен търси начин да се доближи до протестиращите жълти житетки. На много места в Европа популистите готвят координирана кампания за евровота. Крайнодесният италиански вътрешен министър Матео Салвини се опитва да сформира алианс с правителствата в Унгария и Полша. Техният общ враг – имигрантите. Тук обаче има едно голямо противоречие. Според Луиджи Скадзиери от Центъра за европейска реформа то се състои в това, че Италия иска други страни да приемат имигранти, а Унгария няма никакво намерение да го прави.

Популистите в Европа са разделени и по други въпроси. Италия е член на еврозоната, Полша не е. По отношение на външната политика Полша е поддръжник на НАТО. „Страната е ужасена от Русия и не вярва на Путин. Салвини обаче открито го подкрепя“, обяснява Котакис.

Линията на политическата битка вече е начертана. Няколкостотин души от движението „Червени шалове“ протестираха в неделя в Париж, развявайки европейски знамена. В Унгария същите флагове са в първите редици на антиправителствените демонстации. Популистите бързо разбират, че не държат монопола над уличните протести. Истинският тест на съотношеноето на силите ще бъде направен на изборите за ЕП през май.

XS
SM
MD
LG