Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП призна Хуан Гуайдо за законен президент на Венецуела


Гуайдо се обяви за временен президент на фона на масови протести срещу режима на Николас Мадуро.
Гуайдо се обяви за временен президент на фона на масови протести срещу режима на Николас Мадуро.

Европейският парламент призна днес лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за легитимен временен държавен глава. Гуайдо се обяви за временен президент на фона на масови протести срещу режима на Николас Мадуро. Той беше признат от САЩ и повечето държави в Южна Америка, а страните от ЕС призоваха за провеждане на демократични избори.

Резолюцията бе приета с 439 гласа „за“ срещу 104 „против“ и 88 „въздържали се“. Повечето български евродепутати подкрепиха текста. Против гласува Георги Пирински от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (БСП). Сергей Станишев (ПЕСД/БСП) се въздържа.

Макар да е незаконодателна, резолюцията има символично значение и нейната цел е да продължи натиска срещу диктатора Николас Мадуро, отбелязаха евродепутатите. С нея Националното събрание, чийто председател Гуайдо по конституция трябва да стане държавен глава, когато такъв няма (в случая Мадуро не е признат за законно избран) се обявява за единствен легитимен демократичен орган на Венецуела

Евродепутатите призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и държавите членки също да признаят Гуайдо като „единствения легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG