Връзки за достъпност

Извънредни новини

Латвия спря руска телевизия заради пропаганда на ненавист към украинците


Владимир Жириновски (вляво) и Владимир Соловьов по време на телевизионно предаване от 2012 г.
Владимир Жириновски (вляво) и Владимир Соловьов по време на телевизионно предаване от 2012 г.

Националният съвет по електронни медии на Латвия забрани за три месеца излъчването на руския канал „РТР-Россия“ на територията на страната. Това стана след като съветът реши, че в две предавания на телевизията е била насаждана ненавист към гражданите на Украйна, съобщи латвийската агенция Лета.

Едното предаване е „60 минути“ от 11 януари 2018 г., в което гостува лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски. Той е призовавал към война с Украйна, реши латвийският регулатор. Второто предаване е „Вечер с Владимир Соловьов“ от 22 май 2018 г., където са изречени думи на ненавист към украинската държава, заяви СЕМ.

Институцията сезира ЕС и Швеция за нарушените правила на излъчването. Телевизия „Россия“, която излъчва на територията на Латвия, е регистрирана в Швеция, пише Лета.

В коментар на решението си СЕМ отбеляза, че излъчването на канала в Латвия е част от „хибридната война на Кремъл“, а прекратяването на това излъчване е сигнал за това, че Латвия защитава информационното си пространство. Съветът подчерта, че целта на наложените ограничения е да се мотивира телевизия „Россия“ за в бъдеще да спазва законите на Латвия.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG