Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег


Ако Русия не започне да се съобразява с договора, САЩ ще се оттеглят окончателно след шест месеца, заяви Майк Помпео.
Ако Русия не започне да се съобразява с договора, САЩ ще се оттеглят окончателно след шест месеца, заяви Майк Помпео.

От утре САЩ спират да се съобразяват с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ще се оттеглят окончателно след шест месеца, ако Русия не започне да изпълнява задълженията си по него.

Това съобщи държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Ройтерс. Той изтъкна, че Вашингтон остава отворен за нови преговори с Москва за контрол над въоръжениятя.

НАТО обяви подкрепата си за решението на САЩ. Организацията смята производството на ракетата 9M729, позната като SSC-8, за нарушение на договора, защото е с обсег над допустимите 500 км. Москва отрича и предупреждава, че ако САЩ дислоцират ракети със среден обсег в Европа, ще предприеме „реципрочни действия“.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е сключен през 1987 г. между САЩ и СССР и урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 км разстояние).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG