Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария заплашва да блокира оръжейното ембарго на ЕС върху Беларус


Европейското ембарго не пречи на Беларус да провежда ежегодни изложения на военна техника.
Европейското ембарго не пречи на Беларус да провежда ежегодни изложения на военна техника.

Унгария заплашва да блокира оръжейното ембарго на Европейския съюз върху Беларус, съобщиха източници на радио „Свободна Европа“ в Брюксел. За да бъдат подновени санкциите, наложени над Минск заради преследването на опозиционни активисти, се изисква единодушие на 28-те страни членки.

Будапеща поставя условие, за да подкрепи ембаргото – бързо приемане на договореното между Минск и Брюксел споразумение за партньорство, което урежда въпроси на икономическото сътрудничество, опазването на околната среда и човешките права. Документът трябваше да бъде подписан през 2018 г., но възраженията на Литва срещу строежа на атомна електроцентрала близо до границата й и на по-малко от 50 км от столицата Вилнюс предизвикаха забавяне.

Всички останали страни членки на ЕС подкрепят продължаването на ембаргото и не го обвързват със споразумението за партньорство, казват дипломати пред кореспондента на радио „Свободна Европа“ в Брюксел Рикард Йозвяк.

Според източници от европейските институции Будапеща обвързва оръжейното ембарго и споразумението само за да хвърли част от вината върху Литва. Други дипломатически източници пък казват, че Унгария „проверява дали подобна тактика действа, за да я използва при гласуване на санкции срещу Русия в бъдеще“.

През последните две години Будапеща успешно получава изключения от ембаргото за оръжия, които се използват в спорта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG