Връзки за достъпност

Извънредни новини

И България избра Гуайдо пред Мадуро. Радев е против


Министърът на външните работи Екатерина Захариева
Министърът на външните работи Екатерина Захариева

Късно вечерта в понеделник България стана поредната държава от ЕС, която признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. В позиция на Министерството на външните работи (МВнР) се казва, че "венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава".

"Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията", пише в позицията, разпространена от ведомството на Екатерина Захариева.

Няколко часа по-рано президентът Румен Радев призова правителството "да не следва курса на големите страни членки на Европейския съюз", които в понеделник изразиха подкрепа за временния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо, обявил се за наследник на президента Николас Мадуро.

„В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори", обяви президентът в специална позиция. По това време вече мнозинството държави от ЕС бяха признали Гуайдо.

МВнР припомни, че "по официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза".

Още на 26 януари ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите от ЕС посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, ще предприемат действия за "признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG