Връзки за достъпност

Извънредни новини

В по-бедните държави от ЕС въздухът е по-мръсен и шумът е повече


София е европейската столица с най-високи нива на смъртност, причинена от шума.
София е европейската столица с най-високи нива на смъртност, причинена от шума.

Държавите членки на ЕС от Източна и Южна Европа с по-ниски нива на доходи, образование и по-голяма безработица дишат по-мръсен въздух. Това показва в доклад на Европейската комисия за околна среда.

От изнесената информация става ясно, че в по-богатите държави и големите градове се наблюдават по-високи нива на азотен двуокис, заради натовареният трафик и концентрацията на икономически дейности. Въпреки това бедните общности в тези региони са изложени на по-високи нива на замърсяване.

България, която попада в този списък с държави, е в челните позиции по смъртност причинена от замърсяването на въздуха с фини прахови частици, азотен диоксид и озон. София пък е на първо място сред европейските столици по смъртност, причинена от шума в околната среда.

В доклада е отчетен и напредъка през последните десетилетия за намаляване на замърсяването на въздуха, който е свързан с политиките на ЕС. Въпреки това, заради рисковете от бавен икономически прогрес и нови финансови кризи, е възможно разликата в условията на живот между „по-бедни“ и „по-богати“ да продължава да расте.

XS
SM
MD
LG