Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стените вършат работа". Тръмп не отстъпи в речта си „За състоянието на съюза“


Доналд Тръмп отдели сериозно внимание за външната политика, където говори за отношенията с Китай, Северна Корея и Венецуела
Доналд Тръмп отдели сериозно внимание за външната политика, където говори за отношенията с Китай, Северна Корея и Венецуела

Постигане на надпартийно съгласие за построяването на стена, спиране на войните и разследването на администрацията, ръст на икономиката. Това бяха основните теми, които президентът на САЩ Доналд Тръмп засегна по време на обръщението си „За състоянието на съюза“ в сряда, предаде Ройтерс.

В 82-минутна реч Тръмп за пореден път говори за необходимостта от построяване на стена на границата с Мексико, която да попречи на нелегални емигранти да влизат в страната. Той определи ситуацията като „национална криза“, но се въздържа от повдигане на въпроса за извънредно положение по границата, което би му разрешило да заобиколи Конгреса за финансирането на стената. Вместо това той отново призова демократи и републиканци да намерят компромисно решение до 15 февруари, когато президентът може отново да поднови частичното прекратяване на работата на администрацията.

„В САЩ се случва икономическо чудо и единственото нещо, което може да го спре, са глупави войни и политики или абсурдни, пристрастни разледвания“, каза американският президент, който продължава да е заплашван от прокурорско разследване за евентуална намеса на Русия в изборите от 2016 г.

Освен икономическия прогрес, Тръмп изтъкна и нивата на безработицата, които са рекордно ниски в последните 50 години, като обърна специално внимание на новите работни места, създадени в производствения сектор.

Външната политика се превърна в друга ключова тема от речта на американския президент. Без да дава конкретни примери, Тръмп изтъкна прогреса, който страната е постигнала в отношенията си със Северна Корея. В края на месеца той ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Виетнам.

„Великите нации не водят безкрайни войни“, заяви Тръмп по отношение на изтеглянето на войници от Сирия и Афганистан, като за пореден път изказа похвали за постигнатото срещу "Ислямска държава".

Прогресът в търговските преговори с Китай и денонсирането на Николас Мадуро, също не бяха подминати от президента.

На няколко пъти по време на речта си Тръмп насърчи и надпартийните, компромисни действия. Освен вечната тема за стената, той поиска и съгласие около намаляването на цените за лекаствата с рецепта и инвестиция от 1 трилион долара за подобряване на пътища, мостове и друга инфраструктура в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG