Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срамота е". Как Румъния опитва да спре избора на Кьовеши за главен прокурор на ЕС


Лаура Кьовеши е фаворит в процедурата за главен прокурор на ЕС, въпреки опитите на Румъния да осуети избора й
Лаура Кьовеши е фаворит в процедурата за главен прокурор на ЕС, въпреки опитите на Румъния да осуети избора й

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер ще направи всичко възможно, за да блокира избора на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Това заяви самият той пред румънско електронно издание, цитирано от британския "Гардиън".

Тоадер твърди, че Кьовеши е извършвала злоупотреби, докато е била главен прокурор и че европейските власти не знаят за тях. Той също така смята да се обърне към всички министри на правосъдието в страните от ЕС и да им разпрати писма, в които да опише причините за нейното уволнение през 2018 г.

"Срамота е". Така бившият министър на правосъдието на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей коментира пред румънската редакция на "Свободна Европа" намерението на държавата на Кьовеши да гласува срещу нея. По информация на Маковей румънският посланик в Брюксел Люминица Одобеску, която ще участва в едно от двете гласувания при избора на бъдещ прокурор на ЕС, е била инструктирана от правителството да гласува против Кьовеши.

Въпреки това Маковей смята, че Кьовеши има големи шансове да спечели поста.

Първа в надпреварата

Новината идва в момент, в който стана ясно, че Лаура Кьовеши е класирана на първо място в процедурата по избор на нов главен прокурор на ЕС. Тя оглавява краткия списък от трима кандидати, в който са още Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

С работата си като главен прокурор в периода 2006 – 2012 г. и главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) между 2013 г. и 2018 г. Лаура Кьовеши се превърна в символ на борбата срещу корупцията. Тя проведе множество разследвания и постигна присъди на високопоставени политици в считаната за една от най-корумпираните държави на ЕС Румъния.

Кьовеши бе уволнена от Тудорел Тоадер в средата на 2018 г., а още през ноември същата година Румъния получи предупреждение от Европейската комисия, че страната е започнала да отстъпва в борбата си с корупцията.

Каква е процедурата по избора

Тримата кандидати ще бъдат изслушани на 18 и 19 февруари пред Европейския парламент, посочи Маковей. След това ще се проведат две паралелни гласувания. Едното ще протече в Комисията по свобода, правосъдие и вътрешни работи. Другото ще се състои в Комитета на постоянните представители, който е съставен от посланиците на държавите членки на ЕС в Брюксел. Посланиците изпълняват инструкции на националните си правителства.

Ако двете институции излъчат двама различни кандидати, следват преговори в ЕП, които ще бъдат водени между лидерите на политическите групи и посланиците. Избраният кандидат се гласува от ЕП.

Нито една държава членка няма право да наложи вето над избора на главен прокурор на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG