Връзки за достъпност

Извънредни новини

Македония подписа протокола за присъединяване към НАТО


Премиерът на Македония Зоран Заев се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата година, за да обсъди стъпките на страната към присъединяване.
Премиерът на Македония Зоран Заев се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата година, за да обсъди стъпките на страната към присъединяване.

Постоянните представители на 29-те страни членки на НАТО подписаха присъединителен протокол на бъдещата Република Северна Македония. Предстои всяка от държавите от Северноатлантическия пакт да ратифицира протокола, за да може Скопие да се присъедини към организацията.

Първа това трябва да направи Гърция. Дебатите в парламента в Атина са насрочени за петък, а гласуването се очаква да бъде тогава или в понеделник. След като Гърция ратифицира протокола, в сила ще влезе новото име на страната по силата на Преспанския договор – Република Северна Македония.

Спорът между Скопие и Атина за името на Македония пречеше страната да стане част от НАТО, но той бе окончателно разрешен след като споразумението от Преспа бе ратифицирано от парламентите на двете страни.

На церемонията в Брюксел присъстваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и външният министър на Македония Никола Димитров. Той отчете постигнатия напредък през последните години. „Лидерството на Зоран Заев и Алексис Ципрас проправиха пътя към това исторческо помирение“, каза Димитров и благодари също на премиера на България Бойко Борисов заради сключения Договор за приятелство и добросъседство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG