Връзки за достъпност

Извънредни новини

Невидимите хора. Как държавата изостави психиатриите, а сега се сети за тях


Държавата има намерение да влезе в психиатриите. Разбираме го от един доклад, представен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев пред правителството. Докладът все още е работен и затова никой не може да го прочете. За него се знаят обаче два факта: че повече от половината психиатрични заведения в България са в окаяно състояние и че за да се оправи това, са необходими 10 милиона лева.

Стигмата и реактивното поведение

Журналистически разследвания и снимки в социалните мрежи всяка година напомнят за случващото се между стените на психиатриите. Понякога това е единственият начин за справка с реалността. Експертите в областта настояват за реформи, които да преодолеят хроничното недофинансиране, да се справят с липсата на персонал и да премахнат България от всеки международен доклад, в който страната е сочена като лош пример за спазването на базови човешки права.

Не се вижда, значи няма проблем

Далече от човешките очи, в повечето случаи извън населените места или направо скрити в гората. Така са били построени повечето психиатрии в миналото и оттогава не са се приближили до света на нормалните, които решават вместо настанените за лечение.

В България има 12 държавни психиатрични болници, още толкова центрове и 22 психиатрични отделения. “Само една болница изглежда както трябва - тази в Пазарджик. Всички останали са или с лоша материална база, или са разположени на отдалечени места, или и двете”, разказа пред Свободна Европа д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница ”Св. Иван Рилски”.

Ремонт или реформа

В специализираните болници у нас са разположени повече от половината легла, предвидени за психиатрична помощ. Това превръща тези болници в гръбнака на цялото усилие на държавата да подпомогне хората с психични проблеми. Повече от 2400 души са принудени да се лекуват в условия, за които до момента се разбира от публикации в медиите или международни доклади.

“Това, което не се вижда, е, че нашите пациенти не са добре гледани. Хората не го осъзнават, ако нямат такъв човек в семейството. Хората не са обгрижени както трябва, не получават достойни условия за лечение”, коментира д-р Гълъбова.

Доклад на Европейската психиатрична асоциация установи през миналата година редица нарушения на човешките права в подобни заведения и лоши условия. Броят на служителите е нисък спрямо европейските стандарти. Асоциацията препоръча 10% от бюджета за здравеопазване да отиват за психичното здраве. Проблемът с фрагментираната и хаотична система между социалното и здравното министерство би могъл да се разреши със създаване на общ експертен съвет - идея, която присъства и в доклада на Европейската психиатрична асоциация. Според д-р Гълъбова, “ако избегнем истинска реформа, ще имаме само няколко ремонтирани сгради”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG