Връзки за достъпност

Извънредни новини

Църквата е против забраната на физически наказания за деца


Светият синод на Българската Православна Църква (БПЦ) призова за цялостна редакция на „Националната стратегия за детето 2019 - 2030 г.“

Църквата е против текстовете, които забраняват телесното насилие над деца. Тя е и против въвеждането на система за превенция на домашното насилие и за закрила в случай на домашно насилие над деца. Тези мерки създават „условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност“, заявява Светият Синод.

Църквата оспорва водещия в държавната стратегия принцип „всички права за всички деца“. Той „абсолютизира правата на детето, сякаш то може да бъде разглеждано като пълноценен субект извън своето семейство и извън йерархичните отношения с родителите му“, твърдят от БПЦ.

Църквата заявява също, че в обществата, които прилагат "по-либерални" методи на възпитание и образование, е налице ценностен разпад, намаляване на физическите и морални сили, отчаяние, безнадеждност и суицидност.

ОТ БПЦ предлагат също по-важна роля на часовете по религия и преосмисляне на ранното сексуално образование в и извън училищата.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG