Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венецуела се е опитала да прехвърли държавни средства в България


Финансовите санкции, наложени от САЩ, блокират достъпа на Николас Мадуро до приходите на държавната петролна компания
Финансовите санкции, наложени от САЩ, блокират достъпа на Николас Мадуро до приходите на държавната петролна компания

Венецуелската национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, съобщи депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони, цитиран от руската информационна агенция "Нюз".

Папарони, който е председател на финансовата комисия на парламента, нарече транзакцията незаконна. "Узурпаторите искаха да източат "Петролеос де Венесуела" чрез брокерска къща в България", написа той в Туитър. Ще продължим борбата, за да запазим активите на републиката. Напред, Венецуела", написа още той и увери, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Междувременно стана ясно, че "Петролеос де Венесуела" е поискала от клиентите, с които има общ бизнес, да депозират приходите от продажби в сметка в руската "Газпромбанк", предаде Ройтерс.

Решението идва, след като на 28 януари САЩ въведоха нови финансови сакнции, целящи да блокират достъпа на Николас Мадуро до печалбите на държавната компания от продажба на петрол. Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори по проекти в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължи взаимната им работа. Сред чуждестранните партньори са норвежката петролна компания Екуинор (Equinor), американската Шеврон (Chevron) и френската Тотал (Total).

Застъпници на обявилия се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо заявиха през последните дни, че ще бъде основан фонд, в който ще се приемат приходите от продажба на венецуелския петрол. Според информация на Ройтерс, тези средства могат да бъдат използвани за отстраняването на Мадуро от власт.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG