Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работата по "Струма" започнала още преди да е обявен победител в търга


Работата по "Струма" започнала преди да има победител в обществената поръчка
Работата по "Струма" започнала преди да има победител в обществената поръчка

Разследване на Антикорупционния фонд и бТВ показа проучвателни сондажи и незаконно прокарване на помощни пътища, които съвпадат с трасето на бъдещо платно от магистрала „Струма“. Това става още преди да бъде обявен победител от обществената поръчка за този участък. Дейностите са извършвани без документална следа в територии, които са част от местно горско стопанство.

На 30 август 2018 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявява обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителство на участъка Крупник-Кресна, като все още няма обявен победител в процедурата. Въпреки това работата на обекта е стартирала, което поставя съмнения затова дали определена страна е разбрала предварително, че е победител. След получения сигнал неправителствената организация прави поръчка за сателитен анализ на района, който показва, че 8 временни пътища са се появили от лятото на 2018 г. насам. Всяка от тези промени съвпада със строителството на бъдещото трасе.

Struma highway stellite image
Struma highway stellite image

На терен журналистическото разследване показва, че нито в горското стопанство, нито в община Кресна разполагат с документи за извършените дейности.

В писмо до бТВ от АПИ отричат да знаят за подобни дейности, като подчертават, че не са възлагали изпълнение на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG