Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократи и републиканци се разбраха, но стената не е част от сделката


Демократите и републиканците достигнаха до сделка за граничната охрана с цел да предотвратят ново замразяване на работата на администрацията. В договора обаче не е включен бюджет за желаната от Доналд Тръмп стена по границата с Мексико, съобщава Ройтерс.

Постигнато е съгласие, което отрежда 1.37 млрд. долара за граничната охрана, което е далеч от желаните от президента 5.7 млрд. Двете партии са се разбрали и по въпроса за броя финансирани мeста за задържани по границата емигранти.

На 15 февруари изтича срокът, за който бе осигурено финансиране на част от амриканската администрация. След неговото изтичане може да се стигне до ново замразяване на работата на властите.

Въпреки всичко ще построим стена, каза президентът Доналд Тръмп, докато беше на посещение в граничния с Мексико град Ел Пасо. В последните седмици Тръмп заяви неколкократно, че е готов да обяви и извънредно положение, което може да му донесе желаните средства и без одобрението на Конгреса.

По време на рекордно продължилото замразяване на администрацията близо 25 милиона и 800 хиляди души останаха без заплати. Парализата беше прекратена, след като липсата на достатъчен брой контрольори на въздушния трафик предизвика забавяния на стотици полети.

XS
SM
MD
LG