Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Джи Пи Груп“ все пак ще строи тунела при Железница


Консорциум от фирми, който включва „Джи Пи Груп“, подписа договор на стойност 185 млн. лева без ДДС за проектиране и строителство на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет, се вижда от съобщение на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

През октомври „Джи Пи Груп“, свързвана с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, обяви, че се отказва да бъде строител на бъдещия най-дълъг тунел в България. Решението дойде малко след като премиерът Бойко Борисов настоя АПИ да намери форми, чрез които фирмата да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране.

По-рано разследване на сайта „Биволъ“ писа за участието на „Джи Пи Груп“ в схема за уреждане на обществени поръчки. Двама журналисти бяха задържани от МВР по време на опит да покажат изгарянето на документи от страна на фирмата.

По случая прокуратурата повдигна обвинение срещу двама души, свързани с „Джи Пи Груп“, и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро по сигнал на „Биволъ“ и вицепремиера Томислав Дончев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG