Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една не много забавна история с няколко избити зъба


Една не много забавна история. Под такова заглавие Галя Петкова разказа в профила си във Фейсбук как е нападната с обидни думи в центъра на София, в първия слънчев неделен ден за тази година.

„Винаги съм смятала и вярвала, че в София хомофобията се проявява само около прайда. До вчера“, казва Галя.

Тя е собственик на едно от култовите столични заведения и ... е гей. Никога не е крила сексуалната си ориентация, но и „това не е било визитната й картичка“. Само че късата й подстрижка и шарените кубинки очевидно стават причина непознат, напълно нормално изглеждащ около 40-годишен мъж да я нарече „педал“. А после да реши, че обидата не е достатъчна, да я догони обратно, макар че вече я е отминал, да я обърне към себе си и да й разбие устата с юмрук.

Това се случва на Галя в неделя, докато разхожда кучето си в района на НДК.

Юмрук в челюстта. Как пребиха жена, защото прилича на гей
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

„Пред сладкарница “Неделя “ (на бул. "Черни връх", б.а.) се разминах с нормално изглеждащ мъж на около 40 години, който погледна кучето, след това мен и каза: “педал долен”. Беше прекалено слънчево, за да влизам във филма на някакъв тесногръд малоумник. Не реагирах. Само го погледнах и продължих”, разказва Галя.

Тя и домашният й любимец се отдалечават. „200 метра по-късно чух бързи стъпки зад гърба си. В момента, в който тръгнах да се обръщам, усетих юмрук в челюстта, придружен с репликата: “да не съм те видял повече в този район”. Беше същият нещастен човечец, решил да раздаде справедливост”, казва тя.

Извън обидата, подутото лице, избитите зъби и цялостното усещане за мерзост, случката всъщност разколебава Галя в собствената й позиция за околните: „Винаги съм смятала, че в София няма хомофобия. Хората са отворени, приемат различните, радват се на цветните. Или просто им е безразлично. Смятах, че отдавна сме надживели всичко, което може да доведе до юмрук в челюстта ми“, казва Галя.

Парадоксално: преди години тя и партньорката й заснемат видео, в което разказват, че не срещат затруднения да живеят като гей семейство в България.

Оказва се обаче, че нещата са се променили. „Върнах се преди повече от 15 години, когато различните хора бяха обект на атаки. Как стигнахме дотук? Или по-точно как се върнахме към нещо, което бяхме загърбили?“ - пита Галя.

Едно от предлоположнията й е, че се възраждат теми, които лесно могат да провокират агресия в обществото. „Няма да бъда поредната, която ще съобщи общоизвестни истини за радикалните движения, за националистическите и каква работа всъщност вършат те“, допълва Галя. И отново подчертава: върнахме се към нещо, което уж убедително бяхме надживели.

За да не „развалят и на други неделните следобеди с бой“ Галя Петкова веднага подава сигнал в полицията и взема медицинско за пораженията по лицето си. Казва, че се надява полицията да открие мъжа, причинил й това. „Няма да спра да се разхождам. Това е нелепо. Това, че се е появил невъзпитан и агресивен човек, няма да провокира у мен страх, или да ме накара да се оглеждам, да полудея от страх и прочие“, казва Галя.

Само искам да кажа на хетеросексуалните хора, когато възпитават децата си, да го правят с любов. Това е най-сигурният начин да не се превърнат в насилници. И да не развалят неделната разходка на останалите нормални хора.

  • 16x9 Image

    Полина Паунова

    Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа от 2019 до 2022 година. Тя е автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG