Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плевнелиев не е получавал информация по случая Гебрев, докато е бил президент


През 2015 г. България е била подложена на най-мощната кибер атака, извършвана на Балканите, твърди Росен Плевнелиев
През 2015 г. България е била подложена на най-мощната кибер атака, извършвана на Балканите, твърди Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев не е получавал никакви доклади и информации за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. Бившият президент съобщи това в интервю за Нова телевизия.

Плевнелиев, който бе президент на страната от 2012 до 2017 г., определи като провал действията на компетентните органи по случая с отравянето на бизнесмена. "Четири години след случая още сме в сферата на съмнения и версии. Институциите дължат свършена работа", каза той. По думите му, когато има отровени баща и син, институциите са длъжни да се намесят и да търсят отговорните за това лица.

По време на изборите през 2015 г. в България е извършена най-мощната кибер атака на Балканите, каза още Плевнелиев. Той визира местните избори, по време на които сайтовете на ЦИК, президентството и Министерския съвет бяха подложени на кибер атаки. Проведеното по случая разследване е установило, че с голяма вероятност зад атаката стои групата “Sofacy – Fancy Bears”, която е свързвана с руското разузнаване, каза Плевнелиев.

Според него големият проблем, пред който е изправена държавата, е липсата на действия от страна на институциите, които да довеждат до справедливост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG