Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природен газ и изтребители. Защо Майк Помпео е в Централна Европа


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в Братислава, Словакия.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в Братислава, Словакия.

Влиянието на Русия и Китай в областта на енегретиката и инфраструктурата и отбраната бяха основните въпроси, обсъдени по време на обиколката на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Централна Европа. Посещенията в Унгария, Словакия и Полша целят утвърждаване на американските интереси в региона.

Трите страни обаче привлякоха вниманието на ЕС с нарушенията си на европейските правила. Затова мисията на Помпео е деликатна, пише изданието „Политико“. Той трябва да запази баланса между подкрепата за домакините си и критиката към нарушенията им, ако не иска да отдалечи още повече западноевропейските партньори на САЩ.

Колкото по-малко ангажименти поемат САЩ в региона, толкова по-голям вакуум остава, заяви представител на офиса на държавния секретар преди пътуването. Затова една от обявените цели на посещенията е противопоставяне на влиянието на Русия и Китай в региона.

Унгария – руско влияние и природен газ

Докато беше в Будапеща Майк Помпео призова Унгария да не подкрепя удължаването на газопровода „Турски поток“ до Централна Европа. Досега страната не е обявила, че ще строи продъжение на газопровода, през който в Южна Европа ще идва руски газ, а само, че е готова да разшири капацитета на собствената си газова мрежа. Засега е планирано „Турски поток“ да продължи от Турция през България (държавната „Булгартрансгаз“ вече се ангажира със строежа на тръбата) до Сърбия. САЩ разглеждат проекта като поредна стъпка към засилване на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Будапеща се интересува и от разработването на нови две алтернативи - газовото поле „Домино-1“ на ExxonMobil и румънската Petrom (поделение на австрийската OMV) в Черно море и терминала за втечнен газ на хърватския остров Кърк.

Унгария е обект на критики от страна на САЩ, защото е до голяма степен енергийно зависима от Русия.

Унгария е обект на критики от страна на САЩ, защото е до голяма степен енергийно зависима от Русия – по-голяма част от природния газ идва от там, а атомната електроцентрала „Пакс“ е построена с инвестиция от „Росатом“ на стойност 12,5 милиарда евро. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, цитиран от Ройтерс, че подобни критики са проява на „огромно лицемерие“, защото връзките между Будапеща и Москва не са по-близки отколкото тези на другите страни от Източна Европа.

Будапеща и Вашингтон обаче се опитват да затоплят отношенията си, пише Ройтерс. Белият дом се въздържа от остри критики към управлението на Виктор Орбан откакто Тръмп е на власт, допълва „Политико“.

Заради атаките срещу свободата на словото и неправителствените организации, Европейският парламент инициира и срещу Унгария процедура по чл. 7 от Лисабонския договор. Държавният секретар на САЩ се е срещнал с представители на граждански инициативи и неправителствени организации, включително такива, които са обект на атаки от страна на правителството на „Фидес“.

Словакия и изтребителите

След посещението в Унгария, държавният секретар на САЩ се отправи към Словакия, където отново предупреди за опасностите от зависимостта от Русия и Китай. Сред темите на разговорите, според местни медии, цитирани от Асошиейтед прес, е било намерението на страната да купи изтребители F-16.

Словакия предизвика вниманието на международни правозащитни организации след като миналата година бе убит разследващият журналист Ян Куциак, който участваше в разплитането на афера, включваща премиера на страната и италианската мафия.

Полша – близкият съюзник

В четвъртък Помпео се отправи към Полша, за да участва във финансирана от САЩ конференция за ситуацията в Близкия Изток.

Според „Политико“ основната тема на конференцията, на която ще присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, ще бъде Иран, а двамата ще търсят съюзници сред европейските държави. Миналата година САЩ излязоха от ядрената сделка с Иран, която предвиждаше ислямската република да прекрати ядрената си програма в замяна на падане на международните санкции. Германия, Франция и Великобритания, които са сред страните, подписали споразумението, се противопоставиха на решението на САЩ да върнат санкциите и търсят начин да продължат да търгуват с Иран.

Полша е сред най-бликите съюзници на САЩ в региона. Тя все повече разчита на вноса на американски втечнен газ, изпълнява задължението си като член на НАТО да отделя поне 2% от БВП за отбрана. В Полша са разположени ключови американски противоракетни сиситеми. Наскоро страната обяви, че ще забрани на китайския гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата на страната след като служител на компанията беше заподозрян в шпионаж.

Срещу Полша обаче се води процедура по чл. 7 от Лисабонския договор за нарушаване на основополагащ принип на ЕС (върховенство на закона), заради опитите на правителството на „Право и справедливост“ да наложи контрол върху съдебната система. Като крайна мярка по процедурата е предвидено отнемане на гласа на страната в Съвета на ЕС.

Награда или предупреждение?

На фона на обтегнатите отношения между САЩ и Европейския съюз посещенията на Майк Помпео може да се изтълкуват като подркепа за онези членове на общността, които не спазват правилата.

„Посещенията обикновено се възприемат като награда“, коментира пред „Политико“ служител на дъжавния департамент. На фона на обтегнатите отношения между САЩ и Европейския съюз около наложените миналата година мита върху алуминия и стоманата, санкциите срещу Иран и т.н., посещенията на държавния секретар на САЩ може да се изтълкуват като подркепа за онези членове на общността, които не спазват правилата.

Затова и след Варшава Помпео се отправя към Брюксел, където ще се срещне с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Очаква се сред темите да са отношенията с Иран и партньорството в областта на сигурността.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG