Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС: Внимание с преводите до 23 държави заради пране на пари и тероризъм


Списъкът е предупреждение за финансовия сектор, който трябва да бъде предпазлив с преводи в посочените държави
Списъкът е предупреждение за финансовия сектор, който трябва да бъде предпазлив с преводи в посочените държави

Европейската комисия представи списък с 23 държави извън ЕС, в които правилата срещу прането на пари и финансирането на тероризма са слаби. При представянето му еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че Европа е открита за бизнес, но не е наивна и трябва да защити финансовата си система, предаде БТА.

Държавите, попадащи в списъка са: Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Вирджинските острови и Йемен.

Еврокомисарят представи списъка като „предупреждение“ за финансовия сектор, който трябва да бъде предпазлив с парични преводи в посочените държави. Тя направи уточнението, че преводите могат да продължат, но трябва да бъдат проверявани по-задълбочено.

Европейският парламент и държавите от ЕС ще разполагат с месец за оценка на списъка. Според Йоурова се засяга политически чувствителен въпрос, който е свързан не само с финансовите дейности, но и с международните отношения. Въпреки това всички държави членки са съгласни, че подобен списък със строги изисквания е нужен.

Опасностите от посочените 23 държави са свързани със сигурността, а не само с избягването на плащането на данъци. Предлаганите банкови проверки се предвижда да обхванат и движението на виртуални валути.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG