Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малка нощна коалиция и други стомашни вируси


На среднощно заседание на практика бе премахнат преференциалният вот.
На среднощно заседание на практика бе премахнат преференциалният вот.
Подкаст: Коалицията и вирусите
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:42 0:00
Директен линк


Избори идват, скъпи приятели, то е съвсем ясно: ГЕРБ и патриотите изпълняват предизборните прищевки на ДПС за ограничаване на избирателните права, а финансовият министър заговори за увеличаване на заплатите. Няма нужда от повече доказателства.

Иначе от седмицата разбрахме няколко неща: руколата се оказва проблем номер едно на републиката, а британските тайни служби много са загубили, само защото си нямат Десислав Чуколов. Хубавото е, че си го имаме ние. И още нещо чудесно: премиерът заръча да се бори контрабандата на горива с рецептата "до всеки човек - камера". Главният прокурор даде безжалостна рецепта за борба с корупцията. Точно на Свети Валентин пък по едиповска ирония АБВ реши да се завръща в лоното на партията-майка.

За всичко това обаче едно по едно.

Сряда и четвъртък: среднощна завера

На среднощно заседание народните представители от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти решиха на практика да премахнат единствения мажоритарен елемент в изборния закон. Иде реч за т.нар. преференциално гласуване, чийто праг става толкова висок, че никой няма да може да го прескочи. Това е отколешна мечта на ДПС. А именно: никой да не смее да разбишка партийната подредба, защото знаете – да си водач на листа има цена. Няма някакви си граждани да го решават това. Съвсем предизборно, за да им е всичко готово и удобно един вид, в този хор запяха и патриотите, и ГЕРБ. Последните пък съвсем доскоро твърдяха, че са гарант за запазването на тази мярка. Сега обаче – избирателите късали ризи, ако не са съгласни с тях. Или поне така вика Данаил Кирилов: „Да, мисля че има пет човека ваши симпатизанти отвън, които горещо разкъсват ризи, без да знаят за какво“

Ама, разбира се – несъгласните винаги са пет човека. Едно време Фидосова и „промили“ ги наричаше. Въпросът очевидно се бетонира по волята на ДПС, в ущърб на гражданите. С така проведени избори нищо чудно и Пеевски официално министър-председател да направим. С гласовете на ГЕРБ, но при спазени демократични процедури.

Иначе президентът Румен Радев също влезе в тази тема - с преференциалното гласуване. „Управляващите вече дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа“, каза той. Всичко това добре – досега знаем, че държавният глава понякога поставя верните диагнози. Но от това нищо не следва. Предстои да видим дали ще стори нещо по темата. И впрочем: кои са управляващите – ГЕРБ и Патриотите, или ДПС, чиито предложения минават?

Понеделник: обещания

Ако смятате обаче, че само това са белези за предстоящите избори – много се лъжете. Че кога, ако не преди вот финансовият министър ще каже: „Политиката по доходите например е тема, по която отдавна съм защитавал позицията, че при сегашния дефицит на добре подготвени и квалифицирани кадри – вдигането на заплатите е неизбежно и пазарът го изисква“.

И предизборната обстановка го изисква. Както изисква и строеж на магистрали.

Впрочем, въпросният строеж отново ще се извършва от Джи Пи Груп. Не може да не помните как фирмата се обиди, оскърби и обяви, че няма да участва в обществената поръчка за строежа на магистрала Струма. Е, оказа се, че това е било само за пред камерите. В крайна сметка стана ясно, че именно Джи Пи Груп ще изгражда тунела „Желенизница“. На печелившите – честито. На всички останали пожелавам по-краткосрочна памет, поне като ги правят на идиоти, да не се ядосват... защото помните ли, че Борисов и обществените поръчки на Пеевски щеше да взема преди години. Тия обществени поръчки, дето официално не са негови...

Разбира се, извън последните предизборни истерии – седмицата премина под знака на Новичок и рукола. След сигнал от спецслужбите във Великобритания, родната власт се загрижи имало ли е опит за покушение срещу оръжейния търговец Емилиян Гербев и то от агент от руското разузнаване. Нищо че веднъж пак нашите служби са се разсеяли по темата. Но дори и сега – след международно напрежение първоначално историята беше представена като гастрономическо произшествие. Дори главният прокурор се занима с руколата, която Гебрев и компания били яли: „Има следи от хлорпирифос. Съдържал се е в руколата, която са консумирали господин Гебрев и неговите партньори“.

Сряда: Гастровирус

После тая линия на разсъждения, макар и изоставена от прокуратурата, бе подета от депутата от Атака Десислав Чуколов, който вместо разследване поиска мерки в стандартите за храните: „Предложих, освен всички, които присъстват да поканим и шефа на БАБХ, защото става дума за отравяне. Всъщност тук въпросът е каква храна ядем, какво кафе консумираме и подобен тип отровни вещества“.

Всички тия, назовани като присъстващи от Чуколов, са главен прокурор, шефове на служби, депутати. И иначе си говорят за покушение. Всъщност, Великобритания много е загубила от това, че си няма Десислав Чуколов. Можеше случаят „Скрипал“ съвсем спокойно вече да е отшумял като гастро-вирус. Оставя малко лош вкус в устата, ама никакви международни скандали няма.

И още от седмицата: министър-председателят Бойко Борисов намери рецепта как да се преборим с контрабандата на горива: „До всеки човек – камера, това е рецептата“. Подозирам, че съдбата на тая мярка ще е като на друга подобна, пак инициирана от премиера. Помните ли прозрението му, че да се предотвратяват катастрофи заради разбитите пътища до всяка дупка ще има полицай. Реши ли се проблемът с дупките? Е, това ще бъде съдбата и на контрабандата...

Четвъртък: корупционни практики

Колкото до корупцията пък – главният прокурор се побяви, както обикновено, за борба с нея, но по екзотичен начин. „Казах личното си мнение за Държавната агенция за българите в чужбина. Тя е така конструирана, че тя генерира корупция“. Затова агенцията трябвало да се закрие.

Само се чудя дали същите тия заключения не могат да се направят и по адрес на прокуратурата, ако следваме логиката, че трябва да закриваме всичко, което генерира корупция?

А се чудя защото: през седмицата бе огласен доклад на германската фондация „Фридрих Науман“, според който България е на последно място по върховенство на закона в ЕС. „Формално погледнато правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск“, гласи документът.

Вместо да се занимаваме именно с този доклад обаче ние цяла седмица циклим върху становището на Светия Синод, което защитава шамарите като възпитателн метод и отрича аборта. Ма какво му е неясното на това становище – Синодът и против концерт на Мадона се обяви преди години.

Четвъртък: соц едипови страсти

Междувременно, точно на 14 февруари – тази символна дата, лидерът на АБВ – Румен Петков, поиска отново да се коалира с БСП. Трябвало да се се случи една силна лява коалиция. Единственото, което може да се каже тук, отново акцентирайки на 14 февруари, е, че БСП се явява партията – майка на АБВ. В този ред на мисли, вероятно – Корнелия Нинова ще му отговори като в стария виц: „Едипе, върни се, всичко ти е простено. Обичам те: мама“.

Иначе – вие си почивайте, гледайте да не помните какво ви обещава премиерът на обществените поръчки, хапвайте рукола и се радвайте, че си имаме политици като Десислав Чуколов, които, ако са водачи на листа, никога няма да може да пренаредите...

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG