Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп обявява извънредно положение, за да получи пари за стената с Мексико


Построяването на стена по границата с Мексико е сред предизборните обещания на Доналд Тръмп.
Построяването на стена по границата с Мексико е сред предизборните обещания на Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще изпълни заканата си да обяви извънредно положение, за да получи финансиране за стената по границата с Мексико. Това заяви самият той, цитиран от Би Би Си.

По закон при обявено извънредно положение президентът може да преразпределя пари от държавния бюджет без одобрението на Конгреса към района, в който е обявено извънредното положение.

Тръмп аргументира решението си с трафика на хора и наркотици през границата между САЩ и Мексико, които според него ще бъдат спрени от стената.

Построяването й е сред предизборните обещания на Тръмп. За проекта се очаква да бъдат похарчени над 5 милиарда долара. Демократите остро се противопоставят на плановете на президента.

След провал на преговорите между демократи и републиканци за финансиране стената, американското правителство спря работа за седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG