Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Луковмарш" се проведе въпреки забраната на Столична община


Шествието се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков.
Шествието се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков.

Въпреки забраната на Столична община и протестите срещу провеждането му, за поредна година "Луковмарш" събра стотици хора в центъра на София.

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че е съгласувала само поставянето на цветя пред паметната плоча на ген. Луков. Забраната се обжалва в съда.

Участниците се събраха пред НДК и се отправиха към ул. "Тракия" 1, където е бил домът на ген. Луков. Полицейското присъствие по маршрута беше засилено. Жива верига от полицейски служители охраняваше гражданите, които участват в шествието.

Шествието се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков, министър на войната в Царство България в периода 1935 – 1938 г. и водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

Неправителствени организации се обявяват за поредна година срещу шествието и изтъкват като аргумент близостта на Съюза на българските национални легиони с нацистката идеология и връзките на организция с нацисткия режим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG