Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три години в затвора заради един клик на мишката


Сергей Панарин наскоро излезе от затвора.
Сергей Панарин наскоро излезе от затвора.

Три години затвор. Толкова получава Сергей Панарин защото е споделил публикация в социална мрежа с текст и снимка на коктейл "Молотов". Случаят е от 2012 г., а присъдата е произнесена в съд в Москва през 2015 г. по обвинение в „подкепа на тероризма“.

„Всеки може да бъде осъден за всичко в Русия“, казва Панарин в първото си интервю след като е освободен пред бюрото в Сибир на радио „Свободна Европа“. „Имах нормална мирна професия – архитект съм. Един ден руските власти дойдоха и ме прибраха заради един клик на мишката.“

Панарин свързва ареста си с политическия си активизъм. Той е член на нерегистрираната партия „Другата Русия“, създадена от писателя Едуард Лимонов след разпадането на неговата Национал-болшевишка партия.

За престоя си в затвора Панарин разказва, че за разлика от повечето други затворници е третиран добре. Той е получил работа в библиотеката на затвора, където се занимава с мониторинг на публикации в интернет, разпространяващи екстремистки идеологии и призиви към тероризъм. Там той среща затворници, които признават, че са използвали социални мрежи за разпространение на призиви към тероризъм.

Панарин е сред първите, обвинени в „призоваване към насилие“ в интернет. След вълна от критики, руският президент Владимир Путин инициира намаляване на присъдите за някои от определените за престъпления в интернет. В случая на Панарин обаче обинението е сметнато за твърде леко и променено на „подкрепа за тероризма“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG