Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проучване на ЕП: Разликата между ГЕРБ и БСП за евровота е под 2%


ГЕРБ най-вероятно ще спечели седем места в бъдещия състав на Европейския парламент, а БСП - шест. Това показва прочуване за електоралните нагласи в рамките на ЕС, публикувано от Европейския парламент. Според данните формацията на Бойко Борисов ще спечели 34.8 % от гласовете, а социалистите – 33.1 %.

На трето място в изследването е класирано ДПС с 10.4 % от гласовете и две места в ЕП. Следващи са „Обединени патриоти“ с 8 % и едно място. Проучването показва, че едно място с 3.8 % от гласовете най-вероятно ще получи и коалицията между ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“.

Прогнознозните резултати, показват, че България ще има осем представители в групата на Европейската народна партия (седем от ГЕРБ и един от коалиция "Демократична България", шест в Групата на социалистите и демократите (всички от БСП), двама в групата на либералите (всички от ДПС) и един в категорията „Други“, в която влизат представители на партии, които не са обявили намеренията си (евентуалният представител на „Обединени патриоти“).

Публикуваните данни се основават на проучвания за електоралните нагласи, проведи в различните държави членки, събрани и анализирани от Kantar public. За България проучването е проведено от „Маркет линкс“ и „Афис“ през месец януари 2019 г.

Новият Европейски парламент ще намелее от 751 до 705 депутата заради напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG