Връзки за достъпност

Извънредни новини

Facebook в нов конфликт с Кремъл заради блокирани страници


Това е поредната блокирана страница, свързана с обвинената за намеса в американските избори в полза на Кремъл руска държавна телевизия RT.
Това е поредната блокирана страница, свързана с обвинената за намеса в американските избори в полза на Кремъл руска държавна телевизия RT.

Facebook премахна поредната страница на руската държавна телевизия RT. Става дума за нов проект на канала на английски език наречен In the Now, съобщава главната редакторка на телевизията Маргарита Симонян.

RT е обвинена от американските власти, че е сред инструментите на Кремъл, използвани за намеса в американските президентски избори през 2016 г. Стотици страници и профили, свързани с телевизията, но представящи се за независими сайтове и платформи, бяха блокирани в социалните мрежи през последната година.

Американският технологичен гигант аргументира решението си със стремежа да разкрива истинските собственици на страниците. Според Facebook не са посочени такива за страницата In the Now.

Симонян твърди още, че страницата е премахната веднага след като Си Ен Ен съобщи, че тя е финансирана от Кремъл. Според нея не са нарушени никакви правила на социалната мрежа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руската телевизия трябва да получи обяснение от Facebook и изтъкна, че „неприятелски страни“ използват технологичните компании, за да оказват натиск над руските медии.

Миналата седмица Facebook блокира 168 профила и 28 страници в Молдова по подозрения, че се опитват да повлияят на предстоящите там избори. Според компанията висши държавни служители в Молдова са замесени в кампанията. Правителството приветства акцията за „борба с фалшивите новини“ и отрече да знае за дейността на служителите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG