Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ ще подкрепят „прецизирана“ стратегия на ВМРО за интеграция на ромите


Коалиционният съвет днес беше посветен на парламентарното мнозинство.
Коалиционният съвет днес беше посветен на парламентарното мнозинство.

Стратегията на ВМРО за интеграция на ромите ще бъде прецизирана и ще премине през обществено обсъждане. Това заяви днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг след проведения коалиционен съвет.

От думите му стана ясно, че спорните текстове, които предвиждат безплатни аборти и „ограничаване на безразборната раждаемост в гетата“ ще бъдат приети под някаква форма.

Преди две седмици лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще напусне коалицията, ако документът не бъде приет. Когато вицепремиерът представи стратегията си, се очакваше ГЕРБ да не я подкрепят. По неофициална информация на Свободна Европа те не възнамеряваха да придвижват документа.

След като стана ясно, че управляващите не могат да съберат кворум сами, на дневен ред излезе необходимостта всички групи, принадлежащи към управлението да са единни. Ето защо се проведе коалиционен съвет, след който Цветанов декларира, че стратегията ще бъде придвижена.

Планът на Каракачанов включва още предложението ромите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място и задължително включване на ромите в трудоспособна възраст в програми за професионална квалификация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG