Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Цял живот карнавал във Венеция“. Карл Лагерфелд почина на 85-годишна възраст


Карл Лагерфелд, заснет през октомври 2017 г. по време на Седмицата на модата в Париж.
Карл Лагерфелд, заснет през октомври 2017 г. по време на Седмицата на модата в Париж.

Той стоеше зад „Шанел“ и зад „Фенди“, но вече го няма. Дизайнерът Карл Лагерфелд почина във вторник на 85-годишна възраст, съобщи списание „Пари мач“, като се позова на близките.

Познаваше се от стотици метри по снежно бялата коса и брада – за малко да го сбърка човек с илюстрациите на „Капитан Немо“, ако не бяха и няколко други атрибути: дебелите черни рамки на очилата, вечният черно-бял силует и високата яка, колосана до невъобразимост. Така изглежда човекът, измислил безкрайните модни ревюта, най-късите поли на 60-те, парфюма „Chloe” и схващането, че човек може да работи едновременно за елитарния шик на „Шанел“, но и за масова марка като “H&M”.

Според официалните данни Карл Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в семейството на бизнесмен. Той самият оспорваше датата си на раждане, подмладявайки се с по няколко години. Учил е в Германия, а гимназиалното си образование е завършил в Париж, в гимназията „Монтен“. На 22 годишна възраст печели конкурс за дизайн на палта и става асистент на дизайнера Пиер Балмен – човекът, който облича Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн. Само три години по-късно Лагерфелд вече работи за Жан Пату и създава колекции за висшата мода. Следва работата му за Chloe, Fendi и Krizia. Негови клиентки са Джаки Кенеди, Брижит Бардо, Мария Калас, Грейс Кели. През 1974 г. той създава собствената си линия Karl Lagerfeld Impression и малко по-късно започва да преподава мода.

Голямото събитие настъпва през 1983 г., когато Лагерфелд става криейтив директор на „Шанел“. Днес се твърди, че той в буквалния смисъл е „подмладил“ марката – като я е спасил от вероятността да сe превърне в любим бранд единствено на богатите възрастни жени. С „Шанел“ е свързана и основната част от пътя му, независимо от това, че Лагерфелд с не по-малък успех рисува картини, колекционира антикварни книги, отваря и управлява галерии, а освен това е смятан и за голям фотограф.

Наричаха го бог на модата, но му приписваха мисълта, че той самият гледа на себе си като на карикатура – все заради щателно изваяния му публичен образ, в който всеки щрих е преднамерено измислен и щателно отработен. Твърди се, че Лагерфелд бил казал: „Аз съм като карикатура на самия себе си и това ми харесва. Сякаш съм сложил маска. За мен Карнавалът във Венеция трае цяла година“. Вечният карнавал, който сега остава без него.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG