Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една жена каза" срещу науката. Безспорни факти за ваксините


Бунтът срещу ваксините. Как се съсипва колективният имунитет
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

“Не ваксинирам, няма и сила която да ме убеди да го направя. Страх ме е от болестите, но от ваксините още повече. За мое щастие, имам подкрепата на цялата рода и на педиатърката.“

Така започва разказът на жена, кръстила себе си Вещицата, в най-големия форум на майки в интернет пространството. Тя не е сама. Има подкрепата на стотици други родители, които за нищо на света не биха ваксинирали децата си. За тях фактите не са достатъчно убедителни, а самата наука е част от световен заговор, чиято цел е намаляване на човешката популация. Истински омагьосан кръг в стила на “Параграф 22”, където логиката живее свой собствен, алтернативен живот.

Факти срещу мнения

130 души, починали от дребна шарка във Филипините. Епидемия в Македония. Все повече заболели в САЩ. 27 случая на морбили в България. Нито тези данни, нито растящото недоверие срещу ваксините, са плод на мистификация, а резултат от набираща скорост пропаганда срещу имунизациите. Посланията на така наречените “антиваксъри” са по-мощни и способни да заглушат останалите. Включително и математиката, с помощта на която е изчислено, че ваксинирането е най-голямата животоспасяваща интервенция в човешката история, предотвратяваща смъртта на около 2,5 милиона души годишно. Световната здравна организация определя отказа от поставянето на ваксини като една от десетте най-големи заплахи за здравето през 2019 година.

“Съжалявам, че трябва да има случай с морбили или каквото и да е, за да се вразумят някои хора”, категорична е доктор Зоя Радева, педиатър с дългогодишна практика. Десетки пациенти минават през кабинета й всеки месец. Не всички, които отказват да имунизират децата си, са жертва на пропагандата. Някои от тях се притесняват, защото нямат достатъчно информация, други се колебаят, а трети отказват само определени ваксини.

“Винаги ваксината се прави, когато детето е абсолютно здраво. Винаги родителите трябва да са здрави. Никога една ваксина не се прави при дете в риск”, успокоява Радева.

Най-големият мит

Едно от най-големите опасения на хората е, че ваксините причиняват заболявания от аутистичния спектър. Изследванията до момента обаче не намират никаква връзка.

Една от съставките на ваксините, която е причината за най-големия страх на родителите, е подложена на редица детайлни изследвания. Нарича се тимерозал - консервант на живачна основа. След 1990 година съдържанието му във ваксините е редуцирано или напълно премахнато, с изключение на някои противогрипни ваксини. Това е направено с цел превенция, преди да приключат всички проучвания, които така и не откриват връзка между аутизма и имунизацията.

Генезис на конспирациите

Конспирациите около ваксините не са от вчера. През 1998 г. списание "Лансет" публикува проучване на едно от светилата в медицината – д-р Андрю Уейкфийлд, според когото комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола причинява аутизъм. Тогава твърдението се базира на проследяването в развитието на 12 деца, преминали въпросната имунизация. Това е една от най-силните искри, подпалили съпротивата срещу ваксините в целия свят. По това време интернет не е в зенита на силите си, както днес, но казусът се оказва една от най-бързо разпространяващите се фалшиви новини. Децата били специално подбрани, за да засилят твърдението на Уейкфийлд, който, както става ясно по-късно от тази история, искал да патентова своя собствена ваксина.

Общото благо

Ваксинирането не предпазва само тези, които са били имунизирани. Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова припомня, че отказът от имунизация без основателни причини намалява общия имунитет на населението. “Има винаги хора, върху които ваксините не действат така добре, тоест не създават желания имунитет. Тези хора са предпазени от заразяване чрез колективния имунитет. Нашите решения пряко влияят върху здравето и живота на хората около нас."

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG