Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стабилност, бързо подобряване на живота и 5G. Как Путин вижда Русия


Речта на Путин беше предавана пряко по повечето телевизионни канали и радиостанции.
Речта на Путин беше предавана пряко по повечето телевизионни канали и радиостанции.

В Русия има стабилност, доходите растат, а животът ще се подобри и допълнително „още тази година“. Това заяви руският президент Путин в 90-минутната си ежегодната реч пред Федералното събрание, която беше посветена предимно на социалната политика, но която в края си съдържаше и заплахи за насочване на ракети към САЩ и Западна Европа.

Основната задача е да се насърчи раждаемостта, посочи президентът, който посвети първия час от изявлението си на социални теми. Многодетните семейства ще получат право на нисколихвени заеми и на по-нисък данък сгради, а 450 000 рубли (6000 евро) от вече сключените ипотечни заеми ще бъдат погасени от държавата, ако в семейството се роди трето дете, каза Путин. Пенсиите в най-скоро време ще бъдат индексирани, обеща още той.

Президентът изброи и мерките, които ще бъдат предприети в областта на здравеопазването и образованието: до 2021 г. медицинската помощ ще е осигурена във всички населени места; трилион рубли ще бъдат отпуснати за борба с онкологичните заболявания; във всички училища в страната ще има канализация и високоскоростен интернет. Въвеждането на 5G е една от основните задачи пред страната, каза Путин и призова за създаване на максимално комфортни условия за привличане на частни инвеститори в областта на високите технологии.

Положението в страната се е подобрило от 2000 г. досега, отчете президентът. Тогава под линията на бедността са били над 42 % от населението, а сега те са два пъти по-малко.

Статистически данни, проверени от Радио Свобода, сочат, че през 2000 г. бедността е засягала 29 % от населението на Русия, което се равнява на около 42 милиона души. Предполага се, че Путин е объркал процентите с абсолютните числа.

Речта идва на фона на най-ниските нива на доверие към президентската институция: 38 %, според изследване на ВЦИОМ от януари. 54% от руснаците изразяват „недоволство или възмущение“ от действията на властите, отчете по същото време Фондацията „Обществено мнение“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG