Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адониев не е направил инвестициите, заради които е взел гражданство


Сергей Адониев
Сергей Адониев

Руският олигарх Сергей Адониев, чието гражданство е отнето заради незабелязана от ДАНС присъда, получена в САЩ, така и никога не е направил инвестициите у нас, заради които е получил натурализация. Това стана ясно в сряда по време на съвместно заседание на вътрешната комисия и комисията за контрол над службите в парламента. Народните представители изслушаха ръководството на контраразузнаването и МВР, за да установят какво е попречило на българските служби да разберат, че руският олигарх има публична присъда в САЩ още от 1998 г.

За първоначално даденото, а след това отнето гражданство на руския бизнесмен, близък до Путин, съобщи Свободна Европа. Натурализацията му е отменена миналата година след медийни публикации, че службите у нас не са протестирали даването на гражданство на Адониев през 2008 година, въпреки че 10 години по-рано в САЩ той е бил осъден.

Впоследствие се оказа, че въпреки отнетата натурализация на руския олигарх, жена му, която също е с български паспорт, продължава да бъде гражданка на България. Факт, който той ползва, за да пътува по-лесно в страни от Европейския съюз.

Хронологията на събитията и липсващата инвестиция

Пред депутатите в парламента председателят на ДАНС Димитър Георгиев представи хронология на събитията. Според нея в края на 2007 г. Адониев е регистрирал у нас фирма, която е трябвало да развива дейност в Пловдив. По думите му Адониев е трябвало да изгради "кол център". По тази причина през 2008 г. тогавашният министър на транспорта Петър Мутафчиев е направил предложение на Сергей Адониев да му бъде дадено гражданство заради особени заслуги. Мотивът е бил, че чрез дружеството са предприети действия за реализация на инвестиции у нас на стойност 10 млн. евро.

Предложение за гражданство е било направено и за съпругата му, която щяла да подпомага дейността му. След като са били разгледани от съвета, кандидатурите за гражданство са били одобрени и е било направено предложение към вицепрезидента за издаване на указ.

Според информация от ДАНС обаче тази инвестиция, която е основание за получаване на гражданствата, никога не е била направена.

Законови промени

Именно по тази причина и депутатите, заедно с представителите на МВР и ДАНС, се обединиха около идеята, че са необходими законови поправки, които да прецизират получаването на гражданство по заслуги.

Какви ще са те обаче все още не се знае. От ДАНС препоръчаха натурализация по заслуги да се дава само ако има налични факти, че получаващият българска натурализация е направил реална инвестиция и е разкрил работни места.

Как е направена проверката

От изказванията на председателя на контраразузнаването стана ясно още, че агенцията се е „натъкнала“ на осъдителната присъда на Адониев при рутинна проверка през 2018 година, след което е изпратила запитване до американските служби.

Не стана ясно обаче на каква база е правена тази рутинна проверка през месец май, когато по думите на представителя на ДАНС в Съвета по гражданството са се организирали за „два дни“ всички институции, за да отнемат гражданството на Адониев.

От ДАНС отрекоха информацията да им е подавана от партньорски служби през пролетта на миналата година. Остана необяснимо обаче ако това не е така защо „рутинната проверка“ се е забавила с месеци, след като за случая с присъдата на руския олигарх Антикорупционният фонд съобщи още през януари.

Препоръка за отнемане на десет гражданства

По време на заседанието стана ясно, че е открита още информация за лица, които са взели българско гражданство въз основа на инвестиции, но тези инвестиции не са поддържани.

Случаите са установени в рамките на проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г.: да се проверят българските паспорти, дадени на чужденци в последните 5 години.

Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство, заяви Георгиев.

По неофициална информация на Свободна Европа става дума за десетина чужди граждани. Отново по неофициални данни трима от тях са руснаци.

XS
SM
MD
LG