Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разруха. Това е фасадата на Софийския университет


Проблемът съществува от десетилетия
Проблемът съществува от десетилетия
Част от фасадата на Алма матер оставена на произвола на съдбата
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Част от фасадата на Софийския университет се руши. Мазилката на вътрешната част на ректората е в окаяно състояние от десетилетия и проблемът се задълбочава с всяка изминала година.

Гледката се открива след поглед през прозорците на коридорите в най-старото висше учебно заведение в България, въпреки че част от дограмата е направена с матирани, непрозрачни стъкла.

Няма пари

Софийският университет “Св. Климент Охридски” отбеляза 130 години от създаването си през 2018 година. В навечерието на годишнината бяха извършени ремонтни дейности в основната сграда. Бяха освежени централната част на фоайето и коридора към Аула Магна. Въпреки състоянието на фасадата откъм вътрешната част на ректората, и тогава тя не влезе в плановете за освежаване.

В отговор на запитване от Свободна Европа, от информационния център на Алма матер отговориха, че средствата за ремонти на университета са ограничени. Затова ще се търсят варианти чрез проекти, които позволяват инвестиции в материалната база.

Има ли надежда?

"Проблемът е известен и ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ търси начини за неговото разрешаване. Надяваме се в рамките на проекта „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ да успеем да ремонтираме и тази вътрешна част на Ректората”, обясниха от университета.

Справка в публичния бюджет на висшето училище показва, че през 2018 година за текущи ремонти са били похарчени 780 хиляди лева. Рушащата се фасада е проблем, останал неразрешен от няколко ръководства на Алма матер.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG