Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Как се живее с 1500 лв?" Недоволство в БСП заради бойкота на парламента


Депутатите от парламентарната група на БСП, които няма да ходят на работа в Народното събрание, са недоволни, че нямат да получават пълния размер на заплатите си, а само 1/3 от тях, както предвижда правилникът. Бойкотът на парламента е след решение на ръководството на партията. Сега същото ръководство обмисля да компенсира народните избраници с „хонорари“ от партийната субсидия. Това разказаха пред Свободна Европа източници от "Позитано" 20.

Червените депутати засега се подчиняват на решението, но са разделени във вижданията си по темата. Едни недоволстват, защото не могат да издържат семействата си с една трета от заплатата (около 1 500 лева). Ръководството на БСП търси начин да ги копенсира с пари от субсидията. Формалната причина, по която средствата могат да бъдат плащани на депутатите, е за "работа по места".

Според правилника на парламента, ако народен представител не присъства неоправдано на повече от пет заседания, той получава 1/3 от месечното си възнаграждение. Обикновено парламентарните групи извиняват повечето отсъствания на народните избраници, за да не пострадат доходите им, но сега това няма как да се случи, обясняват от БСП - бойкотът е обявен публично.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски също не посещава заседанията на парламента, но получава пълната си заплата, защото лидерът на движението Мустафа Карадайъ "извинява" отсъствията му пред ръководството на Народното събрание в началото на всяка седмица. „Няма как да разчитаме на такава благосклонност от ГЕРБ, защото сме взели политическо решение да ги бойкотираме“, обясняват от социалистическата партия.

На заседанието на парламентарната група на БСП във вторник вечерта депутати са коментирали, че с отсъствието си от пленарна зала партията губи „трибуната си“. Било предложено да отсъстват няколко дни символично и после да се върнат. Представители на ръководството заподозрели тези депутати, че са в колаборация с ГЕРБ, за които било важно опозицията да е в Народното събрание, за да не изгуби то легитимност. „По тази причина и взехме решението за отстъствие на Национален съвет. Сега, за да бъде отменено, трябва отново да се свика такъв“, обясняват от левицата.

В крайна сметка идеята на Нинова групата на БСП да не ходи на работа остава в сила, въпреки няколкочасовите дебати по нея във вторник вечерта. Социалистите ще пътуват по избирателните си райони и ще обясняват на избирателите защо са напуснали Народното събрание.

Повод за бойкота на БСП е приемането на Изборния кодекс. От партията поставиха ултиматум, че няма да се върнат в парламента, докато ГЕРБ не отстъпят от промените, които гласуваха заедно с ДПС и "патриоти". Депутатите на Борисов приеха да променят само два текста, но това не е достатъчно, според Нинова.

Волен Сидеров повдгна темата за заплатите на отсъстващите депутати и предложи (все още не писмено) народните представители, които не идват на работа, да не вземат никакви възнаграждения. „Ако искат, нека си го приемат това. Ние нито можем, нито искаме да ги спрем“, коментира депутат от БСП.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG