Връзки за достъпност

Извънредни новини

Приятелска услуга за Путин? Европейският закон, вдъхновен от Магнитски, няма да носи името му


Адвокатът Сергей Магнитски почина в затвора в Русия, след като изобличи данъчна измама за 230 милиона долара.
Адвокатът Сергей Магнитски почина в затвора в Русия, след като изобличи данъчна измама за 230 милиона долара.

В Европейския съюз от няколко месеца тече подготовка на европейски вариант на закона „Магнитски“. Той обаче няма да носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, починал в затвора през 2009 г. след като разкрива данъчна измама за 230 милиона долара.

Това заяви пред Радио Свободна Европа Уилям Браудър – най-известният клиент на Магнитски, който инициира приемането на серията закони в памет на приятеля си. Според него единствената причина за това е желанието на Европейския съюз да не влиза в пряка конфронтация с Русия.

"Когато внесоха предложението за закон „Магнитски“ в ЕС, махнаха името на Магнитски, за да угодят на Русия."

„Когато внесоха предложението за закон „Магнитски“ в ЕС, махнаха името на Магнитски, за да угодят на Русия. Това е шокиращо. Да изтриете името на човека, който беше убит, който вдъхнови цялото движение „Магнитски“, само за да направите услуга на Владимир Путин...“, коментира Браудър.

Кои са Уилям Браудър и Сергей Магнитски?

Уилям Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., когато фондът му „Хермитидж кепитъл“ е определен като „заплаха за националната сигурност“. Той е принуден да изтегли капитала си от Русия. Щом разбира, че офисът на фирмата му е обискиран и са иззети документи и печати, Браудър се свързва със специалиста по данъчно право Сергей Магнитски.

Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния фонд на Браудър, са обвинени в укриване на данъци. Сергей Магнитски открива, че документите, конфискувани от офиса на „Хермитидж кепитъл“, са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара. Браудър е обвинен в данъчни измами и му е забранено да влиза в Русия. Сергей Магнитски е арестуван. От него се иска да оттегли показанията си, в които разкрива измамата. Той отказва.

Здравословното му състояние рязко се влошава заради условията в затвора, но властите отказват медицинска помощ. Сергей Магнитски умира на 16 ноември 2009 г. на 37-годишна възраст. Според докладите на съдебните лекари причината за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност и токсичен шок, предизвикани от нелекуван панкреатит. Според разследване на независими експерти, проведено по-късно, адвокатът е пребит с гумени палки.

Отговорните за смъртта му така и не са наказани от руските власти.

Законите „Магнитски“ по света

Уилям Браудър обаче започва кампания за приемане на закон, който да накаже виновниците за смъртта на адвоката и негов близък приятел. Американските сенатори Бенджамин Кардин и Джон Маккейн внасят законопроекта „Магнитски“ в Конгреса, който е приет и подисан от тогавашния президент Барак Обама и официално влиза в сила през декември 2012 г.

Първоначално законът се отнася само за граждани на Русия, но четири години по-късно американският Конгрес приема негова глобална версия, която позволява нарушители на човешки права или замесени в корупционни схеми от целия свят да бъдат санкционирани.

Законът дава правомощия на американския президент да отнема визи и да блокира активи на територията на САЩ. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с „извънсъдебни екзекуции, изтезания или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права“, както и държавни служители, „съпричастни към актове на корупция“.

В черния списък по този закон влизат не само отговорните за смъртта на Сергей Магнитски, но и синът на руския главен прокурор Юрий Чайка – Артьом, чеченският лидер Рамзан Кадиров и др.

Закони, вдъхновени от Магнитски, са приети в още няколко държави - Естония, Великобритания, Канада, Литва и Латвия.

Идеята за европейски закон „Магнитски“ се роди още през 2014 г., когато Европейският парламент прие резолюция, която предвижда замразяване на авоарите на 32 руски държавни служители, свързани с убийството на Сергей Магнитски и последвалото му прикриване. Институцията обаче няма законодателна инициатива и предложението за създаване на такъв закон трябваше да дойде от другаде.

По искане на парламента на Холандия, правителство внесе предложението в края на 2018 г. „Настоящата инициатива е на холандското правителство, но управляващите внесоха предложението с нежелание, само защото парламентът им ги принуди“, коментира Уилям Браудър. Според него Холандия не иска да „огорчи“ руския президент, затова името на закона, вдъхновен от Сергей Магнитски, не съдържа името му.

Ако предложенията бъдат приети в настоящия си вид, те ще засегнат нарушители на човешките права в Африка и Азия.

Според дипломатически източници, цитирани от кореспондента на Радио Свободна Европа в Брюксел, ако предложенията бъдат приети в настоящия си вид, те ще засегнат основно нарушители на човешките права в Африка и Азия. „Законът няма да е насочен срещу нарушители от Русия и други страни, които са проблемни в това отношение, но са свързани с политици в ЕС“, смята Браудър.

В края на ноември предложението на Холандия беше обсъдено в Хага от представители на 28-те страни членки на ЕС. В документа, с който Радио Свободна Европа разполага, се казва, че режимът ще се отнася за лица, нарушаващи човешките права навсякъде по света без оглед на политическия контекст. Бъдещият закон ще може да се прилага и за недържавни субекти – например терористични или бунтовнически групировки. Санкциите ще бъдат насочени към извъшители на тежки престъпления като извънсъдебни екзекуции и изтезания.

Предложението е окончателно и единодушно одобрено на 10 декември 2018 г. от министрите на външните работи на страните членки на ЕС. Сега обаче текат дискусиите как това принципно предложение да бъде превърнато в юридичеки текстове.

Едно от предложенията е да бъде създадена независима комисия, която да разглежда случаите и да предлага налагане на санкции на отделни физически и юридически лица. То е отправено от Норвежкия Хелзинкски комитет и Европейската инициатива за стабилност.

Според Браудър обаче привържениците на закона в Европейския съюз отстъпват. Като пример той посочи групата на Зелените в Европейския парламент, която е сред затъпниците на закона, но в последния момент се отдръпва от предложението той да носи името на Сергей Магнитски.

XS
SM
MD
LG