Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гебрев за отровата и ГРУ: Отвън удрят с копие, отвътре им помагат с меч


Прокуратурата и СДВР са отказали да разследват нахлуване на маскиран човек в дома на оръжейния търговец преди 4 месеца, разкри бизнесменът пред Свободна Европа

Отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев през април 2015 г. е първата стъпка от „изключително добре обмислена, целенасочена и последователна репресия и война“ не само срещу самия него, а срещу едрите играчи от българската оръжейна индустрия. Това коментира самият Гебрев в интервю за Свободна Европа.

Според него действията на държавата, след като той оцелява по чудо преди близо 4 години, се припокриват с външни интереси, което все по-ясно личи и от последните разкрития за престоя на агента на руското ГРУ Денис Вячеславович Сергеев, известен като "Сергей Федотов", точно през април 2015 г.

Предполагаемата връзка между отравянето на Гебрев и вископоставения агент от руските служби бе разкрита от независимия разследващ сайт „Белингкат“. Именно "Федотов" е смятан от британските власти и за вероятен трети заподозрян за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри.

Гебрев разглежда тези данни като потвърждение на версията си, че зад атаката срещу него и бизнеса му стоят припокриващи се външни и вътрешни интереси. Както Свободна Европа вече съобщи, оръжейният производител е посочил като основен мотив за опита за убийството му още през 2015 г. намерението да придобие русенското предприятие „Дунарит“.

Емилиян Гебрев за активизирането на разследващите
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Делото за отравянето на Гебрев бе спряно още през 2016 г. заради липса на данни за извършител. Впоследствие бе възобновено миналата година по негова молба, след като той научава за Скрипал и открива сходства в двата случая. Гебрев е предоставил резултати от свои кръвни изследвания, направени в лаборатория на финландския институт за проверка по Конвенцията за химически оръжия (VERIFIN).

Въпреки че през последните седмици българските разследващи демонстрираха активизиране по този случай и дори предоставиха всички доказателства на британските си колеги, от думите на Гебрев става ясно, че те все още отказват да работят последователно и задълбочено. Преди около четири месеца прокуратурата и столичната полиция не са пожелали да разследват негов сигнал за нахлуване на маскиран човек в дома му.

Емилиян Гебрев за нахлуването в дома му
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Последвал е опит от страна на бизнесмена да потърси съдействие от полицията, но оттам са му обяснили, че най-вероятно става въпрос за обикновени крадци. Той обаче не е склонен да се довери на тази версия, тъй като нито тогава, нито по-късно нещо е откраднато от дома му.

Гебрев недоумява и защо с разследването на отравянето му не са ангажирани нито следствието, нито ДАНС, нито ГДБОП, например, а единствено столичната полиция. Въпреки, че оръжейната му компания „Емко“ е в списъка със стратегически обекти и се явява елемент от националната сигурност.

Друг факт, водещ Гебрев към заключението, че зад атаките срещу него стоят припокриващи се външни и вътрешни интереси, е това, че всички компетентни държавни институции досега съдействат на офшорната компания „Виафот“ в стремежа ѝ да се намеси в сделката за „Дунарит“ и да установи контрол над дружеството. Както „Биволъ“ разкри преди месец, номинален собственик е Александър Ангелов, известен като адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG