Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хонда" си тръгва, "Опел" остава. Още за хаоса на име Брекзит


Астон Мартин е една от най-разпознаваемите британски марки автомобили

В три хангара на стара въздушна база в Уелс, производителят на луксозни автомобили "Астон Мартин" напредва с изграждането на нов автомобилен завод. Производството на новия спортен модел е от изключителна важност за компанията и ще започне още тази година – със или без сделка за Брекзит.

„Трябва да продължа да вярвам, че ще стигнем до правилното решение, защото Брекзит без сделка е откровена лудост“, казва Анди Палмър, изпълнителният директор на "Астон Мартин". Централата им се намира в град Гайдън, в централната част на Англия.

Някои производители предпочетоха да закрият заводите си на Острова. "Нисан", например, отмени плановете си да построи своя нов X-Trail SUV в страната, а "Хонда" ще затвори единствения си автомобилен завод в Обединеното кралство през 2021 г. Това ще доведе до загуба на почти 3 500 работни места. Но в "Хонда" отричат решението им да е свързано с Брекзит.

Всички автомобилни компании - независимо дали става дума за луксозния "Астон Мартин" или за по-достъпния "Опел", трябва да намерят начин да оцелеят след 29 март. "Опел" е от тези, които са решили да останат. Заводът на компанията е в Лутън, в покрайнините на Лондон. Тук изготвят нова серия от търговски ванове, след като собственикът на марката „Groupe PSA“ направи инвестиция, която би трябвало да поддържа над 1 000 работни места.

Шефът на "Опел" Стивън Норман смята, че излизането на Великобритания от Европейския съюз може да представлява възможност за увеличаване на техния пазарен дял, въпреки все още неясните пазарни условия след Брекзит. В момента той провежда маркетингова кампания, фокусирана върху по-евтините автомобили на марката. Норман вярва, че ако пазарът на нови автомобили пострада от Брекзит, ще се увеличи търсенето на функционалните и изгодни модели, които "Опел" предлага.

Всички производители на коли във Великобритания ще трябва да намерят начин да работят въпреки Брекзит, дори и само в краткосрочен план. "Нисан", например, произвежда почти 450 000 коли и множество различни модели, което затруднява скорошното изнасяне от страната. "Тойота" прави само един автомобил на Острова – Corolla, но пък едва наскоро е започнала неговото производство. В тази индустрия цикълът на производство е обикновено седемгодишен.

"Астон Мартин" и "Опел" са две много различни автомобилни компании. Но сега и двете са изправени пред едно и също предизвикателство – да сведат до минимум вредата, която един хаотичен Брекзит би имал върху техните фирми.

Как изглежда Брекзит от завода на Астон Мартин
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG