Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преференциите и интелектуалците в българската политика


Подкаст: Преференции, дюни и интелектуалци
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:50 0:00
Директен линк


Гледайте какво нещо е колелото на историята: само преди няколко години ГЕРБ бойкотираха парламента, обянсявайки че така го защитават, а БСП твърдяха, че Борисов атакува устоите на републиката. Днес ролите са разменени.

С какво още ще се занимаваме: кой лъже – Борисов или Цветанов, или кой кога лъже – както искате така го кажете. Защо Корнелия Нинова не е разбрала какво е да си опозиция и естествено – с култовото прозрение на Румен Петков, че в България няма село, което да се казва Джон. Иначе парламентът препотвърди репресивните за журналисти текстове в закона за личните данни. И още властови успехи: след като не успя да спре строежите върху дюни, кабинетът забрани плажуването върху тях.

Започваме едно по едно:

Както вече знаете коалицията между ГЕРБ и ДПС отмени възможността на гражданите да пренареждат кандидат-депутатските листи. После отмениха отмяната, ама сега няма да се занимаваме с това. Решението на парламента и последвателите разсъждения по него доведоха до цяла лавина събития и откровения от страна на управляващи и опозиция.

Петък: откровения за контролирания вот

Първо и много важно нещо. Разбрахме, че у нас има контролиран вот. Каза ни го заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна: "Преференцията се доказа не като гласуване за личности, а като най-ярката форма на контролиран и корпоративен вот. Така правят собствениците на големите компании, тези, които искат да купуват и контролират вота."

Изключителна работа: вие до момента да сте чували за подобно, доказано купуване на гласове? Има опция: ДПС добре да знаят как се контролира вот. Има и друга опция: това да са думи по посока на луната. Има и трета опция: всичко това да е вярно. Впрочем, звучи вероятно. Но ако е така, а г-н Цонев го твърди толкова убедено – сезирал ли е прокуратурата? Ако не я е сезирал, това укриване на престъпление ли е?

Все въпроси, въпроси...

Цяла седмица обяснения: "ДПС беше"

Като стана дума за въпроси... Силно съм озадачена как така бързо отшумя тая работа с коалицията между ГЕРБ и ДПС. Няма и седмица и някак не е новина, че мнозинството и оцеляването на правителството са отговорност на движението. Забравили ли сте? Цветанов го каза пред Нова телевизия: "Искам да изберем – искаме ли да имаме предсрочни избори и политически хаос, и създаване на криза в парламента или постигаме някакъв консенсус."

Но иначе коалицията е от ГЕРБ и Обединените патриоти. Поне официално. Явно обаче от предсрочните избори ни дели само добрата воля на ДПС. Гледайте каква отговорна формация се извъди движението. Само се чудя винаги ли наличието на предсрочните избори зависи от ДПС или само в оня петък с Изборния кодекс?

Понеделник: кой лъже?

Какво още отприщи тая тема с преференциите: кой лъже Цветанов, Борисов или двамата едновременно? За какво става дума: прибра се премиерът от чужбина и от думите му стана ясно, че той хич не е подозирал, че управлява благодарение на ДПС: "Издебват ме, когато съм в чужбина и се създава такова напрежение. Така че аз благодаря на г-н Марков, че ме аларамира навреме."

Ако вярваме на Цветанов, ГЕРБ не просто не са дебнали премиерът да липсва, ами са си го информирали надлежно: "Имах възможност да разговарям с премиера, за да му кажа какви действия сме предприели, защото ситуацията беше много напрегната и не можехме да започнем парламентарния си ден."

Сряда: Бай Ганьо в парламента

Само да не стане така, че освен нова преференция, ПГ на ГЕРБ да има и нов шеф. Бива ли така да се казва, че шефът е знаел, като той всячески се опитва изобщо да не разбира за какво става дума.

Въпросната преференция, да се свети името й, извади прелюбопитно количество факти от родния политически живот на светло. Ето на: Валери Симеонов смята, че парламентът е пълен с байганьовци. Пак повтарям: Валери Симеонов говори за байганьовците в НС: "По този начин даваме възможност в НС и в институциите на България да влизат неопределено количество байганьовци."

Глупости, в институциите на България няма прости хора, бе. Това са интелектуални огнища. Не знам за какво говори този човек Валери Симеонов.

Пак сряда: интелектуалците, БСП, Бареков и Петков

Интелектуалните огнища пък ме подсетиха за две съобщения от седмицата: Бареков ще става учител по литература. Аз лично смятам, че който и предмет да избере, все ще му пасне идеално. А и той самият ще пасне чудно в образователната система.

И още нещо: лидерът на АБВ Румен Петков избухна с обяснение в България няма село Джон, но има село Тотлебен, както и Аксаков и Гурко. Това, според него, е доказателство за българо-руската обич. Чудя се за какво са доказателства селата Пишурка, Злокучене и Торбалъжи, примерно?

Пак се връщаме на политическите събития от седмицата. БСП напусна парламента. Освен драмите в Изборния кодекс, социалистите са ядосани, че не им приемали предложенията: предложиха своята алтерантива, с алтернативен бюджет, с алтернативни закони – нищо от това не се приема. И слава Богу, дето се казва. Но извън това: вероятно на БСП трябва да се припомни, че опозицията е ... опозиция – управляващите налагат неща, опозицията ги оспорва. Бюджетът на БСП – като са на власт.

Сряда: ще браним дюните от хавлии, не от строежи

И накрая добрата новина: кабинетът успя да стигне до решение как да опази дюните. Вместо да забрани строежи върху тях, забрани плажуващите да си разпъват хавлии отгоре. Защото един строеж колко да увреди дюна, друго си е кърпа...

Хвала за такива успехи. Които са на правителството, чието управление осигурява ДПС.

Нищо ново, както се казва, но от сърце.

XS
SM
MD
LG