Връзки за достъпност

Извънредни новини

Глобата за "патриотичното" хоро в Рила не е платена, но МОСВ се прицели в Беър Грилс


Плуването в защитените езера е строго забранено.
Плуването в защитените езера е строго забранено.

Повече от половин година след като десетки участници в "патриотично" хоро нагазиха в езерото Бъбрека в Национален парк Рила, наложената глоба все още не е платена. Това обяви пред Нова телевизия директорът на парка Красимир Андонов.

Проявата беше организирана от фондация "Нашият дом е България" с разрешението на парковата управа. То обаче не включваше влизане в езерото. „Наложена е глоба, но тя все още не е платена. Ако това не се случи, ще предприемем мерки чрез НАП”, поясни Андонов.

Тогава министърът на околната среда Нено Димов определи случая като „много неприятен инцидент“, а участниците в него – като „деца“, срещу които се провежда атака и за които се говори с омраза.

Интервюто с Андонов беше по повод глобата, която ще бъде наложена на продуцента на предаване за оцеляване в дивата природа с известния британски водещ Беър Грилс. Бившият парашутист от армията на Обединеното кралство и неговият партньор в приключението Дерек Хъф са влезли във водите на Каракашевото езеро, палили са огън и са убили и изяли жаба.

„Снимачният екип е бил предупреден какво може и какво не може да прави в парка. Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани. Въпреки това, те са нарушили правилата", заяви още Андонов.

„Само преди няколко месеца начинът, по който бяха обвинени едни български деца, които играеха българско хоро в едно българско езеро, при което пак се реагира по начина, по който се реагира в момента – бяха наложени актови санкции. В момента имаме същото нарушение – хора плуват в същите тези български езера, само че чужденци, и изведнъж се оказва, че тях не трябва да ги санкционираме, че държавата се престарава“, коментира екоминистърът Нено Димов пред Нова теевизия.

От „Дискавъри ченъл“ коментираха, че при заснемането на филма през лятото на 2017 г. са присъствали служители на Националния парк и "всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на Национален парк „Рила“.

Управата на парка обаче твърди, че никой от служителите не е видял Грилс и Хъф да извършват нарушенията. Според Андонов това се е случило извън регламентирания период за заснемане на филма. Прави се проверка на действията на служителите и ако се установи, че са допуснали нарушението умишлено, те ще бъдат наказани дисциплинарно, заяви в ефира на бТВ по-рано Андонов. Ще се проверява и дали изядената жаба е уловена в парка или донесена отвън.

Санкцията за българското юридическо лице, подало заявление за снимките, може да стигне до 10 000 лв. Грилс и Хъф могат да бъдат глобени с до 5000 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG