Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сорос и други демони. Как Орбан воюва с миграцията


Портрет на Орбан се прожектира върху сградата на унгарската телевизия, докато отвън тече протест срещу новия Трудов закон. Снимката е от декември 2018 г.
Портрет на Орбан се прожектира върху сградата на унгарската телевизия, докато отвън тече протест срещу новия Трудов закон. Снимката е от декември 2018 г.

"Нашата визия за бежанците е различна от визията на Сорос", заявиха за Свободна Европа от кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. Използва ли се обаче страхът на хората за дивиденти преди евроизборите?

Няколко антиимигрантски закона, ограда на границата, “Спрете Сорос!” и колелото в Будапеща вече се върти посока, обратна на европейската. Унгария няма да приема бежанци, независимо какви са плановете на Брюксел. Въпреки че организациите, които подкрепят миграцията вече са обявени за “заплаха за националната сигурност на страната”, правителството на Виктор Орбан не възнамерява да изключва тази тема от политическия дискурс, особено в навечерието на евроизборите.

Миграцията трябва да бъде спряна, а не организирана
Пресофис на унгарското правителство

В Унгария има около 60 организации, финансирани от родения в страната на милиардер Джордж Сорос. “Като човек с влияние той в много отношения контролира миграцията с извънредно големите си ресурси и стабилни международни контакти”. С тези думи от кабинета на Орбан коментираха за Свободна Европа кампанията на правителството срещу бизнесмена и неговите организации. “Унгарското правителство и Сорос имат различни гледни точки относно миграцията. Ние твърдим, че тя трябва да бъде спряна, а не организирана."

От всеки ъгъл в Будапеща все още гледат очите на милиардера Джордж Сорос, а до него усмихнат стои председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. “Имате право да знаете какво ви готви Брюксел”, гласи надписът на кампанията с билборди, подета от правителството и платена от парите на данъкоплатците.

Акцията не се простира само върху няколко плаката в столицата, а включва и брошури, които преливат от пощенските кутии, и онлайн кампания с подробно описание на “плана на Брюксел, който не е в синхрон с интересите на Унгария”.

Мигрантите, Сорос и страховете на унгарците
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

На избори като на избори

За журналиста Саболч Вьореш това не е толкова изненадващо, защото подобни инициативи, представени като информационни, често присъстват в дневния ред на управляващите. “На хората им е писнало от подобни кампании, но не се интересуват много, че те се правят с техните пари. Правителството има много институции, които следят как хората реагират и ако тези акции не бяха ефективни, нямаше да ги има, коментира Вьореш.

Ако за сплотяване на електората е нужен страх, значи се всява страх

Миграцията задължително присъства в набора от теми преди евроизборите. Хората в страната, които разчитат предимно на държавната телевизия като източник на информация, отдавана се страхуват, че “бежанците са опасни и застрашават християнските устои”. “Електоратът се преценява внимателно и политиците правят всичко възможно да го поддържат единен. Ако за целта е нужен страх, значи се всява страх”, смята Вьореш.

Въпрос на математика

Острата реторика на официална Будапеща и непопулярните решения относно мигрантите и неправителствените организации, както и съдбата на Централноевропейския университет, който трябваше да се изнесе, рефлектираха върху имиджа на страната.

“Трябваше да вземем твърди решения, знаейки че ще платим цената за това и че репутацията на Унгария също би пострадала”, коментираха още пред Свободна Европа от унгарското правителство.

“Знаем, че единственият начин да спечелим дебата за миграцията е да изкараме опонентите си над повърхността на водата. Всичко трябва да е прозрачно.”

По-голямата част от унгарците остава проевропейски настроена, показват редица проучвания на общественото мнение, което не се променя нито заради сериозните разминавания с Брюксел, нито заради кампаниите на правителството. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече настоя за изключването на унгарската “Фидес” от редиците на Европейската народна партия. Това обаче изглежда малко вероятно, според журналиста Саболч Вьореш, “защото ЕНП се нуждае от тези 12, 13 или 14 места в Европейския парламент, които Орбан би осигурил".

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG