Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масов протест на румънските магистрати срещу орязването на прокурорски правомощия


Румънски прокурори на протест в Клуж
Румънски прокурори на протест в Клуж

Магистрати излязоха на безпрецедентен масов протест пред съдилища в цяла Румъния заради промени в съдебното законодателство, орязващи прокурорски правомощия.

Демонстрацията се състоя в петък, а много от участниците заявиха, че няма да се явят на работа и през следващата седмица, съобщава Ройтерс. Протестът е подкрепен и от съдиите в страната.

Във вторник румънското правителство прие извънредно постановление за промени в законодателството, с които ограничи правомощията на прокурорите в страната. Това бе поредната от серия законодателни инициативи, които управляващата Социал-Демократическа партия налага през последните две години, а тези действия отприщиха масови протести по улиците на Румъния.

Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и хиляди румънски магистрати заявиха, че наложените промени застрашават независимостта на съдебната система и правото на закона.

Постановлението, което бе изготвено от правосъдния министър Тудорел Тоадер, променя процеса, по който се назначават главни прокурори и почти напълно премахва наблюдението над органите, които разследват магистратите. Според противниците на промените целта на тази мярка е сплашване.

Румъния е смятана за една от най-корумпираните държави в ЕС. В последното десетилетие националната дирекция за борба с корупцията (DNA) успя да осъди хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии.

Тези усилия на институцията спечелиха възхвалите на Брюксел и множество чужди дипломати и превърнаха лидера й в периода между 2013 – 2018 г. Лаура Кьовеши в символ на борбата за справедливост в страната. Кьовеши бе отстранена от правителството на социал-демократите през лятото на 2018 г., а в момента е считана за фаворит за поста на главен прокурор на ЕС, въпреки усилията на румънските управляващи да я дискредитират.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG