Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венецуела блокира границата си, за да спре доставка на хуманитарна помощ


Правителството на Венецуела разпореди частично затваряне на границата с Колумбия часове преди началото на операцията за доставка на хуманитарна помощ, подкрепена от САЩ. Вицепрезидентът Делси Родригез заяви в Туитър, че три гранични пункта ще бъдат затворени, заради „сериозни и незаконни заплахи“ срещу мира и суверенитета в страната, съобщава Асошиейтед прес.

Зоната, в която границата ще бъде затворена, е мястото, на което подкрепящите опозиционния лидер Хуан Гуайдо ще доставят няколко тона храна и лекарства, които бяха изпратени от администрацията на САЩ в Колумбия. Венецуелският президент Николас Мадуро е против доставката на хуманитарната помощ.

По-рано в петък външният министър на Венецуела Хорхе Ареаза обяви, че планът за доставка на хуманитарна помощ е „представление“ като обвини САЩ, че целта на операцията е да „генерира насилие“, което да провокира намесата на армията. Ареаза съобщи също, че 60 държави са подкрепили спазването на принципите на Хартата на Обединените нации, част от които са ненамесата във вътрешните работи на чужда страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG