Връзки за достъпност

Извънредни новини

Покачването на живака. В навечерието на изборите опозицията в Молдова заяви, че е тровена


Опозиционните лидери Мая Санду и Андрей Нъстасе
Опозиционните лидери Мая Санду и Андрей Нъстасе

Медицински изследвания на двамата опозиционни лидери в Молдова, които обвиниха властите в това, че са ги отровили, показват завишени нива на живак в кръвта им. Обвинението дойде дни преди ключовите парламентарни избори в страната, която се намира в средата на сблъсък между застъпници на Изтока и Запада.

Медицинските документи, предоставени на молдовската секция на „Свободна Европа“ на 22 февруари, показват съдържание на живак в кръвта на един от двмата лидери на проевропейската ACUM Андрей Нъстасе, което е поне два пъти по-високо от нормалното. Изследванията на другия лидер на ACUM Мая Санду пък показват тройно по-високо съдържание на живак в кръвта от тестове, проведени в различни лаборатории на 4 януари 2018 г.

Санду заяви, че тя и колегата й Нъстасе, са имали проблеми със здравето през последната година, свързвайки ги с резултатите от тестовете. Според нея тези резултати повдигат „логични подозрения“ за това, че те са били умишлено отровени.

„Преминах през лечение, което ми помогна да понижа съдържанието на метали в кръвта си, но едни от последните тестове показват ново увеличение. Според докторите, с които сме разговаряли, подобно натрупване не може да се получи по естествен път, то може да бъде причинено“, каза Санду.

„Госпожа Санду беше възможно най-дипломатична и използва законово определение „логични подозрения“ за това, че сме били отровени. Аз ви казвам, че е напълно сигурно, че ние сме целите на атака от страна на правителството, което ни иска мъртви“, заяви Настасе.

Витали Гамурари, говорител на управляващата Демократическа партия, отхвърли обвиненията за отравяне.

„Чухме странни обвинения в последните дни, които стават все по-фантастични“, заяви Гамурари в четвъртък.

Скептиците за отравянето на двамата лидери зададоха въпрос защо тези разкрития се правят в навечерието на изборите.

Бизнесменът Александру Мачедон, който изпълнява ролята на началник на щаба на Андрей Настасе по време на кандидат-президентската му капмания от 2016 г., твърди, че също е бил отровен. Той е установил това още през 2016 г., но е решил да не прави подозренията си публични, за да не всява страх сред протестиращите срещу правителството.

Очаква се изборите да бъдат спечелени от проруската Социалистическа партия, която според прогнозите няма да има възможност да формира самостоятелно правителство.

От 2015 г. досега в Молдова управляваха 3 правителства, след политико-икономическата криза, в която държавата бе потопена след „изчезването“ на 1 млрд. долара от банковата система в страната, равняващи се на близо 12 % от БВП.

XS
SM
MD
LG