Връзки за достъпност

Извънредни новини

Развяха българското знаме на Оскарите. „Зелената книга“ с награда за най-добър филм


Българинът Димитър Маринов с екипа на "Зелената книга"
Българинът Димитър Маринов с екипа на "Зелената книга"

Филмът на Питър Фарели „Зелената книга“ взе наградата за най-добър игрален филм на церемонията за наградите Оскар. Лентата спечели и приза "Най-добър оригинален сценарий" , а Махершала Али взе статуетката за най-добра поддържаща мъжка роля.

Заедно с целия екип на филма на сцената за пръв път попадна и български актьор. Димитър Маринов, който изпълнява ролята на музикант във филма, излезе пред гостите в „Долби Тиътър“ с българския флаг.

Другият победител от вечерта стана „Бохемка рапсодия“. Филмът спечели най-много статуетки, включително и за главна мъжка роля за превъплъщението на Рами Малек във вокалиста на „Куин“ Фреди Меркюри.

„Рома“ на Алфонсо Куарон спечели в категориите за най-добър чуждестранен филм, режисьор и операторско майсторство.

„Фаворитката“, който имаше 10 номинации, донесе само една, но все пак неочаквана награда за най-добра женска роля на британката Оливия Колман. За фаворит се смяташе 71-годишната Глен Клоуз за ролята й в „Съпругата“.

Първият в историята на наградите филм за супергерои, получил номинация за най-добър филм - „Черната пантера“, беше отличен с награди в 3 категории – за дизайн на продукцията, костюми и оригинална филмова музика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG