Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свалете тези публикации!" Заплахи срещу журналист след разследване


Христо Гешов в кадър от видео репортажа.

Журналистът Христо Гешов е получил заплахи след излъчен репортаж във врачанското издание “Зов нюз”. Гешов е работил върху разследване за незаконна ВиК инсталация в курортния комплекс “Чифлика” край Троян.

“Започнаха с анонимни обаждания. Директно ми се казваше, че “тези глупости трябва да изчезнат от публичното пространство”. Започна псуване и заплахи как ще бъда разчекнат”, разказа Гешов пред Свободна Европа.

Според излъчения репортаж фирма на бивш общински съветник, приближен до кмета на община Троян Донка Михайлова, задължава местния бизнес в село Чифлик да подписва договори за наем на тръби.

“В курортен комплекс “Чифлика” няма общинска ВиК инсталация, а такава, чиято собственост не е ясна. Защо общината не е изградила ВиК инсталация, така че парите, които плащат хората, да отиват в общината, а не в джоба на частен инвеститор, пита журналистът.

Малко след излизането на материала в няколко интернет сайта се появили публикации срещу “Зов нюз”, според чиито твърдения изданието публикува фалшиви новини. Още при заснемането на репортажа екипът бил предупреден, че “ще си има проблеми”, каза пред Свободна Европа главният редактор на “Зов нюз” Мария Димитрова. “Твърдеше се, че някой ни плаща да публикуваме такива разследвания”.

“Ако не сваля до половин час предаването си и не спра да ровя по темата, червата ми ще бъдат влачени по троянските улици”. Христо Гешов е получил съобщения с подобни заплахи във Фейсбук.

В момента екипът на предаването подготвя жалба до полицията и планира да сезира прокуратурата, за да я запознае със своето разследване. Кметът на Троян Донка Михайлова, както и Светослав Дочков, за когото се твърди, че събира таксите за ползването на тръбите в село Чифлик, не бяха открити за коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG