Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дъщерята на говорителя на Путин работи в Европарламента


Пескова е стажантка в кабинета на евродепутата на Емрик Шопрад, известен с одобрението си за спорния референдум в Крим.
Пескова е стажантка в кабинета на евродепутата на Емрик Шопрад, известен с одобрението си за спорния референдум в Крим.

Дъщерята на говорителя на руския президент Владимир Путин работи в Европейския парламент, научи Радио Свободна Европа. Като стажантка в кабинета на френски евродепутат Елисавета Пескова има достъп до срещи при закрити врата и документи на институцията.

Дъщерята на Дмитрий Песков работи като стажантка за френския евродепутат Емрик Шопрад, избран като представител на „Националния фронт“ (сега „Национален сбор“) на Марин льо Пен. Той е напуснал партията през 2015 г.

Името на Пескова се появява на сайта на евродепутата. Самият той потвърждава пред Радио Свободна Европа самоличността й. „Госпожица Пескова е дъщеря на високопоставена личност в Руската федерация, но като студентка тя няма по-малко права от другите младежи да участва в стаж като част от обучението си“, коментира той в имейл.

Шопрад е член на комисиите на ЕП по външни работи и по сигурност и отбрана. Той учатва в екипа медународни наблюдатели на референдума в Крим след анексирането на полуострова от Русия, обявен от Общото събрание на ООН и близо 100 държави за недействителен. Според евродепутата обаче референдумът е законен.

Като стажантка в Европарламента Пескова има неконтролиран достъп до сградите на институцията, може да посещава закрити заседания на парламентарните комисии и дори на други парламентарни групи. Тя има достъп до различни документи, а също и до мрежите на ЕП.

Не е ясно дали Пескова получава възнаграждение за работата си от бюджета на ЕС. Говорителка на Пескова заяви, че не може да потвърди дали тя работи в Европейския парламент.

Попитани от Радио Свободна Европа евродепутати от други парламентарни групи заявиха, че не знаят, че дъщерята на говорителя на Кремъл работи с тях.

Дмитрий Песков е говорител на Путин от близо 20 години. Той е обект на разкрития от мрежата на руския опозиционер Алексей Навални и е известен с разточителния си начин на живот.

По темата работиха още Григорий Жигалов и Геракина Тухина.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG